MENU

GSEU: Ευρωπαϊκό Workshop στην ΕΑΓΜΕ για την ενέργεια και την κλιματική ουδετερότητα

Η ΕΑΓΜΕ επιβεβαιώνει την αποστολή της για επιστημονική έρευνα και συνεργασία με επιστημονικούς και κρατικούς φορείς

Οι προοπτικές ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών και το πρόβλημα της παράκτιας διάβρωσης παρουσιάστηκαν σε ειδική διεπιστημονική ημερίδα στις 20 Νοεμβρίου 2024, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) στις εγκαταστάσεις της στο Ολυμπιακό Χωριό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου GSEU – Geological Service for Europe που υλοποιείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Γεωλογικών Υπηρεσιών EuroGeoSurveys.

Στην ημερίδα με θέμα την τρωτότητα των ακτών και την τοποθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων (“Coastal Vulnerability and Offshore Windfarm Siting”), οι προσκεκλημένοι ομιλητές, επιστήμονες εκπρόσωποι ευρωπαϊκών γεωλογικών ινστιτούτων ανέπτυξαν τα ευρήματα των σχετικών επιστημονικών μελετών και τους τρόπους με τους οποίους η γεωλογική έρευνα συμβάλει στην ανάπτυξη σύγχρονων και αναγκαίων εν μέσω κλιματικής κρίσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην έναρξη των εργασιών, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, κ. Διονύσιος Γκούτης, τονίζοντας ότι η ΕΑΓΜΕ έχει την ευκαιρία να είναι μέρος ενός μεγάλου επιστημονικού πρότζεκτ και να παρέχει σημαντικά επιστημονικά δεδομένα για να συμβάλλει στις στρατηγικές των αρμόδιων κρατικών φορέων της Ελλάδας και της Ευρώπης, ώστε να λαμβάνονται αποτελεσματικές αποφάσεις για τα προβλήματα που βιώνουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο του εν λόγω ευρωπαϊκού έργου, η ΕΑΓΜΕ επιβεβαιώνει την αποστολή της για επιστημονική έρευνα και συνεργασία με επιστημονικούς και κρατικούς φορείς, ευρωπαϊκά γεωλογικά ινστιτούτα με άρτια αποτελέσματα και πολύτιμη συνεισφορά στην κοινωνία.

Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι η χώρα μας έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα αποτελέσματα της ημερίδας μπορούν να αποτελέσουν κατευθυντήριες γραμμές, για να προχωρήσουν σημαντικές πρωτοβουλίες προς την κλιματική ουδετερότητα.

Η Γενική Γραμματέας της EuroGeoSurveys (EGS), κ. Julie Hollis, στάθηκε στο όραμα των ευρωπαϊκών γεωλογικών ινστιτούτων για βιωσιμότητα και μίλησε εκτενώς για τη συνεργασία των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Απώτερος σκοπός να προσφερθούν τα αποτελέσματα της γεωλογικής έρευνας, να καταγραφούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι των γεωλογικών φαινομένων, για τις κοινωνίες των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς επιτείνονται οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής.

Ο Αριστοφάνης Στεφάτος, CEO της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ), χαιρετίζοντας την ημερίδα επισήμανε τη σημαντική συμβολή της ΕΑΓΜΕ στις επιστημονικές αναλύσεις που ανοίγουν ένα πεδίο με μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική για την Ελλάδα και αποτελούν μείζον αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία, ενώ τόνισε την αγαστή συνεργασία των δύο φορέων ΕΔΕΥΕΠ και ΕΑΓΜΕ προς την επίτευξη των κοινών στόχων.

Τέλος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, στην ομιλία του μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο των ερευνών στο να μειωθούν οι γεωλογικοί κίνδυνοι και να αξιοποιηθούν πλήρως οι μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας στο πεδίο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις των προσκεκλημένων επιστημόνων, όπως και εξαιρετικά γόνιμος διάλογος για το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνάρτηση με τις αρχές της βιωσιμότητας και επισκέψεις στο πεδίο γεωλογικού ενδιαφέροντος.

Σχετικά Άρθρα