Επτά λιγνιτικές μονάδες με συνδυασμένη παραγωγική ικανότητα 3,1 GW στη Γερμανία πρόκειται να κλείσουν οριστικά στα τέλη του μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του euractiv.com, οι εν λόγω ενεργειακές υποδομές δεν θα μπορούν να πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια τους στη χονδρική αγορά, με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων (BNetzA) να εκφράζει την αισιοδοξία της περί μη διαταραχής της ασφάλειας εφοδιασμού. «Η ασφάλεια του εφοδιασμού εξακολουθεί να είναι εγγυημένη» δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Υπηεσίας.
Η αναγκαστική παράταση της ειλημμένης απόφασης
Τον Μάρτιο του 2022 η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει εκ νέου πέντε εργοστάσια άνθρακα και να αναβάλει το κλείσιμο άλλων δύο εργοστασίων εν αναμονή μείωσης των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου.
Αυτή η απόφαση παρατάθηκε για έναν ακόμη χειμώνα τον Οκτώβριο του 2023, καθώς η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκε και ο πυρηνικός στόλος της Γαλλίας υπολειτουργούσε.
Ο στόχος και η πραγματικότητα
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες ζήτησαν να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης ενέργειας άνθρακα στο COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει ως προθεσμία το 2030 για την «ιδανική» έξοδο από τον άνθρακα.
Ενώ οι εκπομπές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας μειώθηκαν σημαντικά παρά το αναβαλλόμενο κλείσιμο, η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υπολογίσει και να αντισταθμίσει τις πρόσθετες εκπομπές CO2 που συνδέονται με τις επτά επιπλέον μονάδες.
Το 2023, ο άνθρακας παρείχε το 26% της γερμανικής ενέργειας, από 33% το προηγούμενο έτος στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης.
Στη δυτική Γερμανία, η χώρα παραμένει σε καλό δρόμο για να τηρήσει την προθεσμία του 2030 για έξοδο από τον άνθρακα. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη κεφαλαίων για εφεδρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο.