MENU

«Φρένο» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές – Αντίστροφη μέτρηση για το νέο πλαίσιο μέτρων

Το σύστημα Debt Flagging και οι βασικές του παράμετροι για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Θέμα ημερών είναι η δρομολόγηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού», με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης της εισήγησης που έχει καταρτίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για τις σχετικές αλλαγές του Κώδικα Προμήθειας. Οι αλλαγές θα αφορούν το Άρθρο 42 του Κώδικα, που αφορά την αλλαγή προμηθευτή ρεύματος και το οποίο αυτή τη στιγμή επιτρέπει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να μετακινούνται από εταιρεία σε εταιρεία, ώστε να αποφεύγουν τη διακοπή ηλεκτροδότησης παρά το γεγονός ότι δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους.

Στο νέο πλαίσιο, «πυλώνα» θα αποτελέσει ο ορισμός του στρατηγικού κακοπληρωτή, ο οποίος στην περίπτωση των φυσικών προσώπων είναι ο καταναλωτής που για την 5ετία από την 1η Ιανουαρίου 2020 έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δύο παρόχους, όπως και ληξιπρόθεσμα χρέη στον τρίτο προμηθευτή από τον οποίο προμηθεύεται πλέον ρεύμα. Τα νοικοκυριά που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία, δεν θα μπορούν να μετακινηθούν σε νέο (τέταρτο) πάροχο, εκτός κι αν εξοφλήσουν ή διακανονίσουν τις οφειλές τους στον τρέχοντα προμηθευτή τους.

Νέο σύστημα σήμανσης χρεών

Για την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου, η τεχνική λύση που θα χρησιμοποιηθεί είναι το σύστημα «σήμανσης χρεών» (Debt Flagging), που θα αναπτύξει ο ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι, ένα νοικοκυριό θα μπλοκάρεται από τις μετακινήσεις αν έχει συμπληρώσει τρεις ενεργές σημάνσεις στο σύστημα, από ισάριθμες εταιρείες για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ανάλογη θα είναι και η πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις, με τη διαφορά ότι το μπλόκο θα μπαίνει από τον δεύτερο πάροχο. Επομένως, μία επιχείρηση θα θεωρείται στρατηγικός κακοπληρωτής αν για την 5ετία από την 1η Ιανουαρίου 2020 έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε έναν πάροχο, όπως και ληξιπρόθεσμα χρέη στον δεύτερο προμηθευτή από τον οποίο προμηθεύεται πλέον ρεύμα. Κάτι που σημαίνει πως δεν θα μπορεί να μετακινηθεί σε νέο (τρίτο) πάροχο, εκτός κι αν εξοφλήσει ή διακανονίσουν πρώτα τις οφειλές της.

Την ίδια στιγμή, όπως έχει ήδη γράψει το energodromio.gr, με την τροποποίηση του Άρθρου 42 θα εισάγεται και η πρόβλεψη για την υποχρεωτική προσφορά ρύθμισης οφειλών από τους προμηθευτές ρεύματος, πριν ενεργοποιηθεί το δικαίωμά τους να προχωρήσουν σε εντολή αποκοπής της παροχής, δηλαδή εκκινήσουν τις διαδικασίες για διακοπή ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι προαιρετική, το οποίο σημαίνει ότι οι πάροχοι μπορούν είτε να προχωρούν κατά περίπτωση σε προγράμματα διακανονισμού (για καταναλωτές με οφειλές ή αδυναμία πληρωμής), είτε να τα εντάσσουν εξαρχής στους όρους των συμβάσεων προμήθειας.

Υποχρεωτική η προσφορά ρύθμισης οφειλών

Η υποχρεωτικότητα της προσφοράς ρύθμισης οφειλών, στο νέο πλαίσιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ, θα προσθέσει ένα ακόμη «μαξιλάρι» πριν την έκδοση εντολής αποκοπής καταναλωτών με υπερήμερες οφειλές, από τους προμηθευτές.

Έτσι, κατά το πρώτο δεκαήμερο μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής του δεύτερου κατά σειρά ανεξόφλητου λογαριασμού, οι πάροχοι θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητα διακανονισμού της οφειλής τους.

Οι διαδικασίες του Debt Flagging θα «παγώνουν» εάν οι καταναλωτές με οφειλές επιλέξουν να προχωρήσουν σε διακανονισμό ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, θα παραμένουν ενεργές με τη «σήμανση χρεών» και τη σχετική ενημέρωση των οφειλετών. Στο δεύτερο σενάριο, θα προσφέρεται στους καταναλωτές ένα ακόμη χρονικό «παράθυρο» για τη ρύθμιση των οφειλών τους, μετά την πάροδο του οποίου και εφόσον δεν επιτευχθεί κάποιος διακανονισμός, θα δρομολογείται από την εταιρεία που τους εκπροσωπεί η διακοπή της ηλεκτροδότησής τους από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σχετικά Άρθρα