MENU

«Φως στον ορίζοντα» για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Η πρόταση της Ελλάδας προς την Κύπρο, επί του γεωπολιτικού ρίσκου

Περιθώριο επίτευξης μίας «χρυσής τομής» διαφαίνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε ό,τι αφορά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. Αποτέλεσμα της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την περασμένη Τρίτη (10/9), ήταν μία κατ’ αρχήν συμφωνία, το σχέδιο της οποίας έλαβε άμεσα η κυπριακή κυβέρνηση.

Με στόχο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου, η ανάκτηση του εσόδου και στην Κύπρο κατά την φάση της κατασκευής, τέθηκε ως προτεραιότητα από την ελληνική πλευρά, μεταθέτοντας τη συζήτηση για το γεωπολιτικό ρίσκο σε επόμενο χρόνο.

Η κυπριακή κυβέρνηση, από την πλευρά της, συνέδεσε την έγκριση της ανάκτησης εσόδου με τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Ζήτησε περισσότερες εγγυήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που το έργο ματαιωθεί ή καθυστερήσει λόγω παρεμπόδισης από την Τουρκία, με σκοπό να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν θα προκύψει οικονομική επιβάρυνση για τους καταναλωτές της Κύπρου για τη διασύνδεση, εφόσον δεν ολοκληρωθεί ή δεν λειτουργήσει.

Όπως έγινε γνωστό, η πρόταση της Ελλάδας προς την Κύπρο, επί του γεωπολιτικού ρίσκου, είναι η ισομερής -και από τις δύο χώρες (σε ποσοστό 50%-50%)- ανάκτηση των δαπανών που θα έχουν πραγματοποιηθεί για το έργο, εφόσον ανακύψει εμπλοκή λόγω ανωτέρας βίας.

Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη κατανομή του ρίσκου ανέρχεται σε 63% για την Κύπρο και σε 37% για την Ελλάδα, όπως δηλαδή και ο διασυνοριακός επιμερισμός του κόστους για τους Έλληνες και τους Κύπριους καταναλωτές.

Πώς μετριάστηκαν οι ενδοιασμοί της Λευκωσίας

Η πρόταση φαίνεται ότι μετρίασε τους ενδοιασμούς που υπήρχαν από πλευράς Λευκωσίας. Αφενός γιατί είναι ενδεικτική της πεποίθησης που έχει η ελληνική πλευρά ότι το έργο θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα και αφετέρου γιατί μειώνει μία ενδεχόμενη επιβάρυνση των Κυπρίων καταναλωτών σε περίπτωση που υπάρξει κώλυμα.

Η προσέγγιση αυτή άλλωστε ήταν σημαντική για την συναίνεση της Κύπρου να προχωρήσει σε τροποποίηση των ρυθμιστικών αποφάσεων, με στόχο το έργο να γίνει βιώσιμο κατά την κατασκευή, δηλαδή να «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση των 125 εκατ. ευρώ από το 2025 μέχρι το 2030, σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις των 25 εκατ. ευρώ.

Εφόσον η συμφωνία ευοδωθεί, το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου. Επόμενο βήμα θα είναι η τροποποίηση των ρυθμιστικών αποφάσεων της ΡΑΕΚ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου).

Πηγή φωτό: politis.com.cy

Σχετικά Άρθρα