Σε εξωγενείς παράγοντες αναμένεται να αποδώσει η ΡΑΑΕΥ την εκτόξευση των εγχώριων χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος, σε σχετική έκθεση που θα αποστείλει σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η ΡΑΑΕΥ εντοπίζει τα αίτια της τρέχουσας κατάστασης κατά βάση στην προσωρινά περιορισμένη -για τεχνικούς λόγους- διαθεσιμότητα ορισμένων ηλεκτρικών διασυνδέσεων σε χώρες της κεντρικής και της ΝΑ Ευρώπης καθώς και στην «πιεσμένη» αναλογία προσφοράς και ζήτησης.
Στο προκαταρκτικό της πόρισμα, η Ρυθμιστική Αρχή δεν διαπιστώνει φαινόμενα κερδοσκοπίας στην ελληνική αγορά με την έρευνά της για το θέμα να συνεχίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιεί σειρά επαφών με τους ηλεκτροπαραγωγούς. Χθες (16/7) είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της ΔΕΗ και της Ήρων ενώ σήμερα (17/7) σειρά έχουν οι Elpedison και Metlen.
Η Ουγγαρία φαίνεται να προκαλεί τις πιο σημαντικές «αρρυθμίες» καθώς βρίσκεται σε συνθήκες καύσωνα, με χαμηλά αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών της και με διασυνδέσεις περιορισμένης δυναμικότητας που επιδεινώνουν το πρόβλημα. Την ίδια στιγμή σε περιορισμένη λειτουργία βρίσκεται και ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι (Βουλγαρία), που ειδάλλως θα «σήκωνε» ένα τμήμα της ζήτησης.
Πάντως η Ρυθμιστική Αρχή αναμένει ότι το σκηνικό αυτό θα εκτονωθεί ακόμη και εντός των επόμενων ημερών.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι πιο φθηνή σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, οι εξαγωγές ενέργειας επιδρούν επίσης ανοδικά στην εγχώρια αγορά. Το εξαγωγικό «μοτίβο» του ηλεκτρικού συστήματος αναμένεται να διατηρηθεί και σήμερα, με τα νούμερα του ΕΧΕ να «δείχνουν» εξαγωγές 13,2 GWh έναντι εισαγωγών 6,6 GWh.
Η χονδρεμπορική αγορά σήμερα σημείωσε νέα αύξηση 24% σε ημερήσια βάση, φτάνοντας τα 218,77 ευρώ/MWh, με τις τιμές το απόγευμα να «ξεφεύγουν» στα επίπεδα των 759,22 ευρώ/MWh, καταρρίπτοντας νέο ρεκόρ για τις ώρες αυτές.
Η άνοδος των τιμών για τον Ιούλιο, έχει διαμορφώσει τη χονδρική έως και σήμερα στα 136,59 ευρώ/MWh. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις αγγίζουν το 38% συγκριτικά με τον Ιούνιο και το 127% σε σχέση με τον Μάιο, κάτι που -αν δεν αλλάξει μέχρι το τέλος του μήνα- θα φέρει «κύμα» αυξήσεων στα πράσινα τιμολόγια (της τάξης του 57%), τηρουμένων των υφιστάμενων εκπτώσεων από τους παρόχους.
Έτσι, η χρέωση μεσοσταθμικά θα μπορούσε να ανέλθει στα 23 λεπτά/kWh από 15 λεπτά/kWh τον Ιούνιο. Ανάλογη επίδραση θα έχουν οι αυξήσεις της χονδρεμπορικής και στα κίτρινα τιμολόγια, τα οποία είναι επίσης κυμαινόμενης χρέωσης.