MENU

Εξαγωγέας «πράσινης» ενέργειας η Ελλάδα σε μία 10ετία

Οι εξαγωγές αναμένεται να ευνοήσουν και τις τσέπες των καταναλωτών

Εξαγωγικό ισοζύγιο όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να πετύχει -σε επίπεδο έτους- η χώρα από το 2035. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που βρίσκεται αυτές τις μέρες σε δημόσια διαβούλευση, τα επόμενα χρόνια το ηλεκτρικό σύστημα θα γίνεται ολοένα και λιγότερο εισαγωγικό.

Πιο συγκεκριμένα, το 2025 οι καθαρές εισαγωγές υπολογίζονται σε 3,2 TWh ενώ το 2030 αυτές θα υποχωρήσουν στις 1,8 TWh. Στο επόμενο χρονικό ορόσημο του 2035, οι καθαρές εξαγωγές θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά τις εισαγωγές, με 3,7 TWh ετησίως.

Τα επόμενα χρόνια, οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα καθώς το 2040 θα αυξηθούν στις 6,7 TWh, το 2045 στις 11,1 TWh και το 2050 στις 6,6 TWh.

Καταλυτική η συμβολή των ΑΠΕ

Η πολύ υψηλή διείσδυση ΑΠΕ -που στα μέσα του 2035 θα διαμορφωθεί στο 96,4%– θα συμβάλει καταλυτικά στην «ανατροπή» του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών της Ελλάδας, καθιστώντας τη για πρώτη φορά καθαρό εξαγωγέα «πράσινου» ηλεκτρισμού.

Την ίδια στιγμή, η χώρα ως εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει πλέον και αναβαθμισμένη γεωπολιτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, την οποία θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο μέσα από τις νέες διεθνείς διασυνδέσεις που αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ.

Η διάσταση αυτή επισημαίνεται άλλωστε και στο ΕΣΕΚ, στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά για τον στρατηγικό στόχο αύξησης της μεταφορικής ικανότητας των διασυνδέσεων που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη διείσδυση ΑΠΕ εντός Ελλάδας και θα επιτρέψουν τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων του ενεργειακού της πλεονάσματος.

Σε κάθε περίπτωση, μέρος των εγχώριας ζήτησης θα εξακολουθήσει να καλύπτεται από εισαγωγές, όταν οι χονδρεμπορικές τιμές από αγορές του εξωτερικού είναι χαμηλότερες σε σχέση με την εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εξαγωγές αναμένεται να ευνοήσουν και τις τσέπες των καταναλωτών, φέρνοντας ήδη από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας μειώσεις στις χονδρεμπορικές τιμές κατά περίπου 4 ευρώ/MWh που προοδευτικά θα φτάσουν ακόμη και τα 7 ευρώ/MWh.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η επικράτηση των ανανεώσιμων πηγών στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, θα προστατεύσει τη χώρα από ακραίες διακυμάνσεις τιμών που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες (π.χ. λόγω του εισαγόμενου φυσικού αερίου) ή σε επιβαρύνσεις από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (π.χ. δικαιώματα ρύπων).

Σχετικά Άρθρα