MENU

Ευρωπαϊκό πλεόνασμα εισαγωγών 40 bcm LNG «βλέπει» η Acer από το 2027

Η αγορά spot LNG θα παραμείνει σημαντική για την κάλυψη της ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ βραχυπρόθεσμα

Η ΕΕ θα μπορούσε να έχει 30-40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πλεόνασμα μέσω μακροπρόθεσμων εισαγωγών LNG από το 2027, εάν το μπλοκ επιτύχει τους στόχους της για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα (19/4) δήλωσε η ρυθμιστική υπηρεσία ενέργειας της ΕΕ Acer.

Η ΕΕ στόχευε να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου πάνω από 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2030 σε σύγκριση με το 2019 και να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, δημιουργώντας πλεόνασμα εισαγωγών LNG από το 2027 έως το 2030, δήλωσε η Acer.

Η αγορά spot LNG θα παραμείνει σημαντική για την κάλυψη της ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, παρέχοντας αναμενόμενα 42-44 bcm/έτος τα επόμενα δύο χρόνια, πριν πέσει σε περίπου 11 bcm το 2026.

Η κυριαρχία του TTF

Σχεδόν, τα 2/3 των φορτίων spot LNG που διαπραγματεύονταν στην Ευρώπη το 2023 εντάχθηκαν στο ολλανδικό δείκτη αναφοράς αερίου TTF.

Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια αναπροσαρμόστηκαν ως επί το πλείστον είτε στον ευρωπαϊκό δείκτη τιμών αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent για συμβόλαια εκτός ΗΠΑ είτε στο αμερικανικό Henry Hub.

Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις που υπογράφηκαν από το 2022, όταν οι τιμές TTF παρουσίασαν ρεκόρ αστάθειας και οι συμμετέχοντες στην αγορά προτίμησαν πιο σταθερές επιλογές για να στηρίξουν τις επενδύσεις στην επαναεριοποίηση, σύμφωνα με ρυθμιστική πηγή.

Το ρωσικό LNG

Εννέα χώρες της ΕΕ εισήγαγαν συνολικά 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού LNG το 2023, κυρίως από μακροπρόθεσμες συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πριν από το 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, δήλωσε η Acer. Τουλάχιστον 1 δισ. εκ. από αυτό επανεξήχθη σε αγορές εκτός ΕΕ όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ταϊβάν και η Τουρκία.

Η ΕΕ εισήγαγε συνολικά 134 bcm LNG το 2023, που ήταν περίπου το 42% των συνολικών εισαγωγών αερίου της. Ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο, μπροστά από την Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το Κατάρ και έγιναν ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στην έκρηξη της παγκόσμιας εξαγωγικής ικανότητας LNG, η οποία αναμένεται να προσθέσει περισσότερους από 200 εκατομμύρια τόνους έως το 2030. Αυτό ήταν περίπου το ήμισυ του τρέχοντος ετήσιου όγκου εμπορίου LNG, δήλωσε η Acer.

Σχετικά Άρθρα