MENU

EUNICE: Στα σκαριά ενεργειακές και τεχνολογικές επενδύσεις στο Αμύνταιο 

Επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων σε φωτοβολταϊκά, Data Centers, αποθήκευση ενέργειας και μονάδα πράσινου υδρογόνου

Επί δεκαετίες, ο λιγνίτης ήταν σχεδόν «μονοκαλλιέργεια» στον δήμο Αμυνταίου Φλώρινας. Η μονάδα της ΔΕΗ στην περιοχή σταμάτησε τη λειτουργία της το 2020, αφήνοντας πίσω της ανενεργά λιγνιτωρυχεία, τα οποία χάσκουν σαν τεράστιες τρύπες.

Ωστόσο, στον χώρο όπου κυριαρχούσε ο λιγνίτης, φιλοδοξεί να ευδοκιμήσει μια νέα γενιά ενεργειακών και τεχνολογικών επενδύσεων, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό.

Οι γραμμές υψηλής τάσης και το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής -όπως ο εξάμηνος χειμώνας- προσφέρουν ιδανικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων (data centers), τα οποία απαιτούν σταθερή παροχή ηλεκτρισμού και χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο όμιλος EUNICE έχει ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία ενός data center από τη Eunice Bright Data ΜΑΕ, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμυνταίου, Ιωάννη Λιάση, υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες, αν και το ενδιαφέρον αυτό βρίσκεται ακόμη σε διερευνητικό στάδιο. Ο κ. Λιάσης εκτιμά ότι οι εργασίες για το συγκεκριμένο κέντρο θα ξεκινήσουν το 2026.

Τα πλάνα της EUNICE

Το data center της EUNICE αποτελεί έργο επένδυσης ύψους 31,5 εκατομμυρίων ευρώ, με εθνική επιχορήγηση 15,77 εκατομμυρίων ευρώ, και αναμένεται να δημιουργήσει 94 θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό. Παράλληλα, το έργο αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, επίσης της EUNICE, με επένδυση 280-300 εκατομμυρίων ευρώ και δυναμικότητα 250 MW, προβλέπεται να απασχολήσει 300 άτομα κατά την κατασκευή και 100 κατά τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάση, το έργο αυτό, με την επωνυμία «PTOLEMAIDA BESS», θα χωροθετηθεί σε έκταση 140 στρεμμάτων, από τα οποία τα 60-70 θα διατεθούν για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου. Η λειτουργία του αναμένεται να έχει σημαντικό ανταποδοτικό όφελος για την περιοχή, καθώς θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των δημοτικών και σχολικών κτηρίων, της δημοτικής επιχείρησης “Ξυνό Νερό” και της τηλεθέρμανσης.

Επίσης, η μονάδα “πράσινου” υδρογόνου της “Hellenic Hydrogen” εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει οικονομικό όφελος της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, έχει δηλώσει ότι η επένδυση θα εξελιχθεί σταδιακά, ξεκινώντας με δυναμικότητα 50-100 MW και κόστος 70-120 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με τη ζήτηση.

Κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα

Η πλειονότητα των νέων που φεύγουν για σπουδές δεν επιστρέφει στο Αμύνταιο, σύμφωνα με τον κ. Λιάση. Από το 2001 έως το 2021, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 16,5%, γεγονός που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στη Δυτική Μακεδονία. Όπως τονίζει, χρειάζονται γενναίες χρηματοδοτήσεις και fast-track διαδικασίες, για να δημιουργηθεί μια νέα οικονομία.

Στα σχέδια περιλαμβάνονται επίσης η ολοκληρωμένη λειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), η ανάπτυξη των ιαματικών λουτρών και του πρωτογενούς τομέα, με έμφαση στην αμπελοοινική παραγωγή.

Σχετικά Άρθρα