Σε σημαντικό μοχλό για την εκκίνηση των επενδύσεων σε αυτόνομες μονάδες μπαταριών, εξελίσσεται το σχήμα στήριξης που «τρέχει» από το προηγούμενο καλοκαίρι. Είναι ενδεικτικό ότι, μέσω του σχήματος, εκτιμάται ότι θα δρομολογηθεί η ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου 1.500-1.700 MW, όταν το ΕΣΕΚ προσδιορίζει στα 3.100 MW τις ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος για μπαταρίες μέχρι το 2030.
Υπενθυμίζεται ότι το σχήμα στήριξης προβλέπει τη διενέργεια τριών διαγωνισμών, με τον πρώτο να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου. Ο δεύτερος διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τα έργα που θα προκριθούν θα οριστικοποιηθούν έως την επόμενη Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, μετά την εξέταση των ενστάσεων και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Οι δύο αυτές διαδικασίες αθροίζουν ισχύ 700 MW, επομένως με την τρίτη δημοπρασία (που θα διεξαχθεί στο 2ο τρίμηνο του έτους), θα λάβουν ενίσχυση μπαταρίες συνολικής ισχύος 800-1.000 MW.
Εφαλτήριο για τα συγκεκριμένα έργα αποτέλεσαν τα κεφάλαια που εξασφαλίστηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης, στα οποία προστέθηκε στη συνέχεια ένα ποσό 90 εκατ. ευρώ από το REPowerEU. Τυπικά, όλες οι επιδοτούμενες μονάδες θα πρέπει να είναι έτοιμες για λειτουργία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου, αυτό είναι εφικτό μόνο για τα έργα 400 MW περίπου του πρώτου διαγωνισμού και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν στην πορεία καθυστερήσεις στις αδειοδοτικές διαδικασίες των εργασιών σύνδεσης και κατασκευής τους. Αντίθετα, για τις μπαταρίες από τις δύο επόμενες διαδικασίες, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο έτος.
To project της ΤΕΡΝΑ θα διευρύνει τις δυνατότητες αποθήκευσης
Ως συνέπεια, το 2026 θα αποτελέσει χρονιά – σταθμό για τον κλάδο αποθήκευσης ενέργειας στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, με την έναρξη λειτουργίας ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου μονάδων. Μάλιστα, έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί και ο σταθμός αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία, διευρύνοντας και τις δυνατότητες για πιο μακροχρόνια αποθήκευση ηλεκτρισμού.
Τη στιγμή που οι περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής έχουν αρχίσει ήδη να δίνουν το παρών στο ηλεκτρικό σύστημα, τα έργα αυτά αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, αλλά και την αξιοποίηση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής για τη συγκράτηση των χονδρεμπορικών τιμών. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς φέτος αναμένεται να συνδεθούν έργα 2 GW, η έλλειψη μονάδων αποθήκευσης σημαίνει πως οι περικοπές θα αυξηθούν πριν ενεργοποιηθεί το «αντίδοτο» της αποθήκευσης, σε λιγότερο από δύο χρόνια από σήμερα.
Αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η επενδυτική ενίσχυση του ΥΠΕΝ για τα έργα του πρώτου διαγωνισμού είχε οριστεί στα 200.000 ευρώ ανά MW. Στη δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία το ποσό αυτό περιορίστηκε στο μισό λόγω της πολύ σημαντικής μείωσης της τιμής του λιθίου και συνακόλουθα των μπαταριών (δεδομένου ότι το συγκεκριμένο μέταλλο αποτελεί κρίσιμη πρώτη ύλη για την κατασκευή τους).
Παρά τον περιορισμό της επενδυτικής ενίσχυσης, η συμμετοχή στον δεύτερο διαγωνισμό ήταν ισχυρή, με παρουσία μεγάλων παικτών από το εσωτερικό (μεταξύ των οποίων ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Κοπελούζος, Motor Oil κ.α.) αλλά και το εξωτερικό (EDF, Enel κ.α.). Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ότι δημοπρατούμενη ισχύς των 288 MW υπερκαλύφθηκε πάνω από 5 φορές, με περίπου 1.555 MW, σύμφωνα με τον προσωρινό κατάλογο της Ρυθμιστικής Αρχής με τα 48 έργα που προκρίθηκαν.