MENU

Έργα ΑΠΕ 2.360 MW για «πράσινα» PPAs με βιομηχανίες

Πότε και για ποιους προβλέπεται «πέναλτι» 1% στον περιορισμό ισχύος

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική απόφαση για τα έργα ΑΠΕ που θα λάβουν κατά απόλυτη προτεραιότητα όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, ώστε να τροφοδοτήσουν με «καθαρή» ενέργεια εγχώριες βιομηχανίες με την υλοποίηση των «πράσινων» PPAs που έχουν συνάψει μαζί τους.

Σύμφωνα με την απόφαση, το συνολικό χαρτοφυλάκιο μπορεί να ανέλθει σε 2.950 MW. Αυτό σημαίνει πως, με την απόκλιση ισχύος 20% που ισχύει για τους όρους σύνδεσης σε έργα ΑΠΕ τα οποία προορίζονται για PPAs, ανοίγει ο δρόμος ώστε να λάβει όρους σύνδεσης ένα portfolio συνολικής ισχύος 2.360 MW.

Η Υπουργική Απόφαση επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του energordromio, σύμφωνα με το οποίο στα έργα που θα προτεραιποιηθούν περιλαμβάνονται οι ΑΠΕ των συμφωνιών των ΔΕΗ και Motor Oil με την TITAN και με τη Viohalco. Τα συμβόλαια αφορούν σε φ/β μονάδες τόσο για την TITAN όσο και για τη Viohalco, με ισχύ 300 MW και για τη 520 MW αντίστοιχα.

Οι υπόλοιπες δηλώσεις με την απαιτούμενη πληρότητα, αφορούν σε συμβόλαια ισχύος 1,47 GW περίπου και σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων βιομηχανιών είναι η Χαλυβουργία Ελλάδος, η Mytilineos, η Helleniq Energy και η ΑΓΕΤ.

Υπενθυμίζεται ότι για τα συγκεκριμένα έργα προβλέπεται να μην ισχύσουν οι στατικοί περιορισμοί έγχυσης που εφαρμόζονται σε όλες τις μονάδες ΑΠΕ – για παράδειγμα, στα φωτοβολταϊκά έχει καθοριστεί πλαφόν έγχυσης στο 72%. Ωστόσο, αυτό θα ισχύσει για όσες μονάδες έχουν υπογράψει «πράσινα» PPAs διάρκειας τουλάχιστον 8 ετών. Επίσης, στην περίπτωση που ένα έργο πάψει στην πορεία για οποιονδήποτε λόγο να εξυπηρετεί τη διμερή σύμβαση, τότε θα απολέσει το συγκεκριμένο πριμ.

Πιο συγκεκριμένα, για κάθε μήνα που η διάρκεια της διμερούς σύμβασης με ενεργοβόρο βιομηχανικό καταναλωτή υπολείπεται των 8 ετών, τα φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα που εξυπηρετούν το PPA θα υφίστανται «πέναλτι» 1% στον περιορισμό ισχύος. Το ίδιο πέναλτι θα ισχύει για κάθε μήνα καθυστέρησης σύναψης νέας διμερούς σύμβασης με ενεργοβόρο βιομηχανικό καταναλωτή, σε περίπτωση παύσης της αρχικής σχετικής σύμβασης σε χρόνο μικρότερο της ελάχιστης αποδεκτής χρονικής διάρκειας (8 έτη).

Παράλληλα, πέναλτι 1% στις ΑΠΕ σε φωτοβολταϊκά «πράσινων» PPAs για κάθε μήνα καθυστέρησης της ενεργοποίησής τους (θέσης σε λειτουργία) μετά την 31η Δεκεμβρίου 2026.

Ζητούμενο η διασφάλιση φθηνότερου ενεργειακού κόστους

Υπενθυμίζεται ότι η προτεραιοποίηση μονάδων ΑΠΕ, στην πρόσβαση στον ηλεκτρικό «χώρο» ώστε να εξασφαλίσουν «πράσινο» ρεύμα σε βιομηχανίες, θεσπίσθηκε με ρύθμιση του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκε στις 15 Μαρτίου 2024 και η οποία προέβλεπε πως μέσα στις επόμενες 35 ημέρες (δηλαδή έως τις 19 Απριλίου) οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να υποβάλουν τα σχετικά έγγραφα στους δύο αρμόδιους φορείς – δηλαδή στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του ΥΠΕΝ, καθώς και στον ΑΔΜΗΕ.

Η ρύθμιση έγινε από το υπουργείο με γνώμονα τη διασφάλιση φθηνού «πράσινου» ρεύματος στις εγχώριες βιομηχανίες και πιο συγκεκριμένα για τη διασφάλιση φθηνότερου ενεργειακού κόστους για τους κλάδους που έχουν ενταχθεί στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης (TCTF). Εκτός από τα «πράσινα» PPAs, μεταξύ των εγγράφων που θα πρέπει να υποβληθούν είναι και υπεύθυνη δήλωση της αντισυμβαλλόμενης βιομηχανίας, σχετικά με την απολογιστική ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα τελευταία τρία έτη λειτουργίας του.

Σχετικά Άρθρα