Χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 350 MW σχεδιάζει να έχει βάλει «στην πρίζα» με ορίζοντα το 2026 η EDP Renewables Greece μέσα από επενδύσεις περίπου 700 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Τα πλάνα της εταιρείας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη επιπλέον ανανεώσιμων έργων -που τώρα βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης- και πέραν της ερχόμενης διετίας.
Ο Γενικός Διευθυντής της EDP Renewables Greece κ. Διονύσιος Ανδρωνάς κατά τα χθεσινά εγκαίνια του αιολικού «Ερημιά» στη Φθιώτιδας, αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας για την ανάπτυξη ΑΠΕ.
Τόνισε ότι για να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες κρίσιμη παράμετρος είναι τα δίκτυα και οι διεθνείς διασυνδέσεις, που θα βοηθήσουν τη χώρα να μετατραπεί σε εξαγωγέα ενέργειας προς τα γειτονικά κράτη.
Πολλαπλασιασμός του εγχώριου χαρτοφυλακίου αιολικών την επόμενη διετία
Το πάρκο που εγκαινίασε χθες η EDPR Greece είναι το δεύτερο κατά σειρά εγχώριο έργο της εταιρείας, ισχύος 35 MW, που ήρθε να προστεθεί στο υφιστάμενο αιολικό χαρτοφυλάκιο 45 MW που βρίσκεται σε λειτουργία από το 2021, επίσης στη Φθιώτιδα. Όπως σημείωσε ο κ. Ανδρωνάς, μέσα στο 2024 και το 2025 θα ηλεκτριστούν 4 ακόμη αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 160 MW, δύο στην περιοχή των Δερβενοχωρίων και άλλα δύο στη Βοιωτία. Το πρώτο «ζευγάρι» έργων έχει κλειδώσει ταρίφα μέσω διαγωνισμών ενώ για το δεύτερο η EDPR Greece έχει προχωρήσει στη σύναψη «πράσινου» PPA με τη Metlen (πρώην MYTILINEOS).
Ο κ. Ανδρώνας πρόσθεσε πως το επόμενο βήμα για την εταιρεία θα είναι η μεγάλη επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ στην Εύβοια για την κατασκευή τριών συμπλεγμάτων αιολικών. Τα δύο πρώτα θα έχουν αθροιστική ισχύ 352 MW και θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο κοινοπραξίας με την εξαγορασθείσα από τη Motor Oil, Anemos RES.
Το τρίτο, που βρίσκεται σε φάση αδειοδοτήσεων, θα αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου από την EDPR Greece, με την προοπτική η παραγόμενη ενέργεια να πωλείται στο πλαίσιο PPAs, κάτι που ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ανδρωνά, είναι ακόμη υπό σκέψη. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο έτος.
Πέραν των αιολικών, η εταιρεία δρομολογεί και την κατασκευή φ/β ισχύος 500 MW, που διαθέτουν περιβαλλοντική αδειοδότηση, βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης και περιμένουν να πάρουν όρους σύνδεσης.
Δραστηριοποίηση και στην αποθήκευση ενέργειας
Σημειώνεται ότι η EDPR Greece διαθέτει άδειες και για μονάδες αποθήκευσης 3 GW. Οι μονάδες αυτές χωροθετούνται πλησίον έργων ΑΠΕ της εταιρείας, με την επιλογή να λειτουργήσουν είτε συνδυαστικά με αυτά (ως υβριδικοί σταθμοί), είτε ως standalone μπαταρίες.
Ο κ. Ανδρωνάς σχολίασε ότι η εταιρεία αναμένει τους όρους για τους σχετικούς διαγωνισμούς ενώ δεν απέρριψε την ανάπτυξη μπαταριών χωρίς ενίσχυση, σε συνάρτηση βέβαια με το επενδυτικό κόστος και τους όρους συμμετοχής των μπαταριών στην αγορά.
Στα 12 δισ. ευρώ οι παγκόσμιες επενδύσεις μέχρι το 2027
Η EDPR Greece είναι θυγατρική του πορτογαλικού γίγαντα στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας EDP Renewables (EDPR), με 6 χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά. Διαθέτει παρουσία σε 29 χώρες (Ευρώπη, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική) και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη σε μέγεθος εταιρεία του κοσμου στον χώρο των ΑΠΕ.
Σχετικά με τις διεθνείς δραστηριότητες της εταιρείας, το στέλεχος της EDPR Greece, αναφέρθηκε στην αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2027, από 20 δισ. ευρώ σε 12 δισ. ευρώ, λόγω διάφορων προκλήσεων μεταξύ των οποίων και η έλλειψη υποδομών δικτύων.
Μίλησε ακόμη για το φαινόμενο των αρνητικών χονδρεμπορικών τιμών και τις περικοπές, σχολιάζοντας ότι η EDPR λόγω της διεθνούς παρουσίας και εμπειρίας της, είναι σε θέση να «ζυγίζει» τα επενδυτικά ρίσκα και να προσαρμόζει ανάλογα τις προσφορές της σε ό,τι αφορά εξαγορές έργων ή διαγωνιστικές διαδικασίες.