MENU

Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ το 2024 από ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Tα πρότζεκτ είναι σε άμεση σύνδεση με τους στόχους του ΕΣΕΚ

Ένα ευρύ φάσμα σχεδίων για την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό και τη «θωράκιση» των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, πρόκειται να υλοποιήσουν φέτος ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΝ για το 2024, για αυτό τον σκοπό οι επενδύσεις των δύο Διαχειριστών πρόκειται να ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ τα πρότζεκτ που θα δρομολογηθούν φέτος βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Από αυτές τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, τα 804 εκατ. αφορούν το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και, κατά συνέπεια, θα υλοποιηθούν από τον ΑΔΜΗΕ. Από την άλλη πλευρά, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπονται για φέτος στα 459 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα γίνει εφικτή η κινητοποίηση κεφαλαίων για επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και τη βελτίωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών.

Έξυπνοι μετρητές και υπογειοποιήσεις

Φέτος, ο Διαχειριστής του δικτύου διανομής θα δαπανήσει 40 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης που υλοποιεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας για την αντικατάσταση των περίπου 7,5 εκατ. αναλογικών μετρητών με σύγχρονους ψηφιακούς μετρητές με τηλεμετρία. Η συνολική επένδυση για το σημαντικό έργο που θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια, θα ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ έως το 2030.

Μέσα στο 2024 ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει ακόμη σε νέα έργα που συγχρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχουν ως αντικείμενο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος υποσταθμών υψηλής τάσης / μέσης τάσης για τη σύνδεση νέων μονάδων ΑΠΕ. Επιπλέον, θα συνεχίσει εντατικά το πρόγραμμα αναβάθμισης του δικτύου με στόχο τη φυσική θωράκιση των υποδομών του και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ θα πραγματοποιήσει υπογειοποιήσεις γραμμών σε περιοχές παραδοσιακού χαρακτήρα ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος με αυξημένη τουριστική κίνηση, στη λογική του έργου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στη Μονεμβασιά, αλλά και σε περιοχές που επηρεάζονται συχνότερα από κύματα κακοκαιρίας. Υπογειοποιήσεις, τροποποιήσεις οδεύσεων σε υφιστάμενες γραμμές και αναβαθμίσεις του εναέριου δικτύου, προβλέπεται να υλοποιηθούν και σε δασικές περιοχές για την πρόληψη τυχόν πυρκαγιών.

Το πρόγραμμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων

Για τον ΑΔΜΗΕ, σε επενδυτική «προτεραιότητα» και φέτος βρίσκεται το πρόγραμμα των νησιωτικών διασυνδέσεων. Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, που υλοποιεί η θυγατρική του Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς, Αριάδνη Interconnection, προχωρά πυρετωδώς με στόχο την κατασκευαστική της ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2024. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης και η κατασκευή της τελευταίας φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Φολέγανδρος-Μήλος-Σέριφος).

Στην ηπειρωτική χώρα, σημαντικά project που «τρέχουν» από τον ΑΔΜΗΕ είναι η δεύτερη διασύνδεση της Πελοποννήσου στην υπερυψηλή τάση με τον «Ανατολικό Διάδρομο» (Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Κορίνθου-Ασπροπύργου) -έργο που θα δώσει ανάσα στα δίκτυα της περιοχής για την ενσωμάτωση νέων ΑΠΕ- και η ανακατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στον Κουμουνδούρο. Οι δύο αυτές υποδομές είναι επίσης νευραλγικές και για την ενίσχυση της αξιόπιστης ηλεκτροδότησης των καταναλωτών σε Πελοπόννησο και Αττική.

Σχετικά Άρθρα