Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, 26/2) μπορούν να μειώσουν κατά 45 δισ. ευρώ (47,3 δισ. δολάρια) τους λογαριασμούς εισαγωγών ορυκτών καυσίμων της ΕΕ φέτος, σύμφωνα με ανάλυση στελέχους.
Η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των ευρωπαϊκών βιομηχανιών που ταλανίζονται από μικρή ζήτηση, φθηνές εισαγωγές και υψηλότερο ενεργειακό κόστος από αυτές στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ένα προσχέδιο μέτρων ενέργειας της ΕΕ περιελάμβανε προτάσεις για επιτάχυνση των αδειών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλαγή του τρόπου καθορισμού των τιμολογίων ενέργειας και αύξηση της κρατικής ενίσχυσης για καθαρές βιομηχανίες και πιο ευέλικτη παραγωγή ενέργειας.
Στο σύνολό της, η ανάλυση της Επιτροπής έδειξε, ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να μειώσουν τον λογαριασμό της ΕΕ για εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά 45 δισ. ευρώ το 2025 και να αυξηθεί σε ετήσια εξοικονόμηση 130 δισ. ευρώ έως το 2030.
Το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης θα προέλθει από την ταχύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας, για να περιοριστεί η ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις χώρες.
«Αυτά τα έργα συνεπάγονται πολλές επενδύσεις, είναι αυτονόητο. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι και το να μην κάνουμε τίποτα, επίσης κοστίζει», δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Dan Jørgensen.
Εξοικονομούμε χρήματα, χωρίς να αγοράζουμε καύσιμα από έξω
Η Επιτροπή δεν μπορεί να αναγκάσει τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν όλα τα σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της σύστασής της για άμεση μείωση φόρων που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς ενέργειας. Αλλά ο Jørgensen είπε, ότι εάν οι κυβερνήσεις είναι σοβαρές για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας, θα πρέπει να επιταχύνουν.
«Αυτό σημαίνει εφαρμογή κανόνων και κανονισμών που έχουν ήδη δημιουργηθεί και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους για μείωση των τιμών», πρόσθεσε.
Οι αγορές ενέργειας της Ευρώπης παρουσίασαν διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια. Οι δαπάνες της ΕΕ για τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα μειώθηκαν στα 163 δισ. ευρώ το 2020 κατά τη διάρκεια του lockdown για τον COVID-19 και στη συνέχεια εκτοξεύθηκαν στα 604 δισ. ευρώ το 2022 μετά τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την «έκρηξη» των τιμών, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής.
Η Ευρώπη σχεδιάζει να περιορίσει τελικά τη χρήση φυσικού αερίου για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους, αλλά έχει επίσης την πρόκληση των υψηλών τιμών της ενέργειας και τις απειλές από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος πριν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, προειδοποίησε την ΕΕ να αγοράσει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ διαφορετικά θα αντιμετωπίσει δασμούς.