Τρομερές επιδόσεις σημείωσαν οι ΑΠΕ το 2023, σύμφωνα με την νεότερη έκθεση του Διεθνούς Οραγανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Η ποσότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά 50% το περασμένος έτος, με τα φωτοβολταϊκά να αντριπροσωπεύουν τα ¾ στις παγκόσμιες προσθήκες.
Η μεγαλύτερη ανάπτυξη σημειώθηκε στην Κίνα, η οποία παρήγγειλε τόσα φωτοβολταϊκά το 2023 όσο ολόκληρος ο κόσμος το 2022, ενώ οι προσθήκες αιολικής ενέργειας στη χώρα αυξήθηκαν κατά 66%. Ιστορικά υψηλά κατέγραψαν επίσης η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία.
Οι προβλέψεις για το μέλλον
Η έκθεση δείχνει ότι υπό τις υπάρχουσες πολιτικές και τις συνθήκες της αγοράς, η παγκόσμια δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται τώρα να αυξηθεί στα 7300 GW κατά την περίοδο 2023-28.
Τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά θα αντιπροσωπεύουν το 95% της επέκτασης, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ξεπερνούν τον άνθρακα και να αποτελέσουν μέχρι το 2025 τη μεγαλύτερη πηγή παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις αρχές του 2025.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol δήλωσε σχετικά ότι: «Η νέα έκθεση του IEA δείχνει ότι υπό τις τρέχουσες πολιτικές και τις συνθήκες της αγοράς, η παγκόσμια ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται ήδη σε τροχιά αύξησης κατά δυόμισι φορές έως το 2030. Πλέον οι κυβερνήσεις έχουν όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να πλησιάσουν τον στόχο του τριπλασιασμού των ΑΠΕ».
Στη συνέχεια, εξέφρασε την άποψή του περί των αντικειμενικών δυσκολιών που καλείται ο κλάδος των ΑΠΕ να ξεπεράσει. «Για μένα, η πιο σημαντική πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα είναι η ταχεία κλιμάκωση της χρηματοδότησης και της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περισσότερες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, πολλές από τις οποίες μένουν πίσω στη νέα ενεργειακή οικονομία. Το τι χρειάζεται για τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 ποικίλλει σημαντικά ανά χώρα, περιοχή και τεχνολογία».
Βασικά συμπεράσματα
Παράλληλα, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και χερσαίων αιολικών έως το 2028 αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία και τη Βραζιλία, σε σύγκριση με την τελευταία πενταετία.
Οι τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ το 2023 μειώθηκαν σχεδόν κατά 50% με τις μειώσεις του κόστους και τη γρήγορη ανάπτυξη να συνεχίζονται. Αντίθετα, η αιολική βιομηχανία (εκτός Κίνας) αντιμετωπίζει ένα πιο δύσκολο περιβάλλον λόγω ενός συνδυασμού συνεχιζόμενης διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας, υψηλότερου κόστους και μεγάλων χρονοδιαγραμμάτων αδειοδότησης, τα οποία απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή.
Τέλος, για με το υδρογόνο, η υλοποίηση σχετικών projects κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Ο αργός ρυθμός των έργων που φθάνουν σε επενδυτική απόφαση σε συνδυασμό με την περιορισμένη όρεξη από τους παραγωγούς και το υψηλότερο κόστος παραγωγής έχουν επιφέρει και την αντίστοιχη εξέλιξη. Για να πειστούν πλήρως οι επενδυτές, οι φιλόδοξες ανακοινώσεις έργων θα πρέπει να ακολουθηθούν από συνεπείς πολιτικές που υποστηρίζουν τη ζήτηση, καταλήγει η έκθεση.