MENU

«Είσοδος» της Motor Oil στo offshore της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αλεξανδρούπολη

Δρομολογημένη η κοινή ανάπτυξη των δύο πιλοτικών έργων

Με την εξαγορά του 50% της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία κατέχει άδεια για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού στην Αλεξανδρούπολη, η Motor Oil θα γίνει ο νέος «παίκτης» που εισέρχεται στην κατασκευή του πρώτου «κύματος» πιλοτικών offshore στις ελληνικές θάλασσες. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο «κύμα» εντάσσεται και ένα δεύτερο πιλοτικό πρότζεκτ, στην ίδια περιοχή, το οποίο πρόσφατα εξαγόρασε η ΔΕΗ από τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά.

«Όχημα» για τη συμμετοχή της Motor Oil θα είναι η απόκτηση ποσοστού της «Αιολική Πρόβατα Τραϊανουπόλεως», θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και δικαιούχου της άδειας για την υλοποίηση πάρκου ισχύος 400 MW. Στα μέσα Νοεμβρίου η θυγατρική έλαβε από την ΕΔΕΥΕΠ 3ετή άδεια για τη διεξαγωγή των ανεμολογικών και βυθομετρικών μελετών.

Ανάλογη άδεια έρευνας έλαβε και η «Θρακική Αιολική 1 Α.Ε.», θυγατρική των Ομίλων Ομίλου Κοπελούζου και Σαμαρά, η οποία στο μεταξύ έχει εξαγοραστεί από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η εταιρεία κατέχει άδεια για την κατασκευή ενός πάρκου ισχύος 200 MW.

200 MW για κάθε επενδυτή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει ότι οι προηγούμενοι μέτοχοι της εταιρείας θα συνεχίσουν να ωριμάζουν το πάρκο, για λογαριασμό πλέον της ΔΕΗ. Στην πράξη, τα δύο offshore έργα θα υλοποιηθούν ως ένα ενιαίο πρότζεκτ από τους τρεις επενδυτές (δηλαδή τη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τη Motor Oil και τη ΔΕΗ), με την κάθε μία να κατέχει από 200 MW.

Τα πρώτα αυτά project θα υλοποιηθούν στο Θρακικό Πέλαγος, ανάμεσα από την Π.Ε. Έβρου και τη Σαμοθράκη προσθέτοντας σημαντική ισχύ 600 MW στον στόχο των 1,9 GW υπεράκτιων αιολικών μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Σημειώνεται ότι τα σχετικά μικρά θαλάσσια βάθη στη περιοχή θα επιτρέψουν τη χρήση ανεμογεννητριών σταθερής έδρασης στον πυθμένα, σε αντίθεση με τα πλωτά αιολικά που θα χρειαστεί να αναπτυχθούν σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Η αποζημίωση των έργων του πρώτου «κύματος», θα είναι διοικητικά οριζόμενη εκτός διαγωνισμών ενώ τα offshore που θα ακολουθήσουν (μεταξύ των οποίων και τα πιλοτικά πλωτά υπεράκτια), θα «κλειδώσουν» ταρίφες μέσω διαγωνισμών.

Με την αξιοποίηση της θαλάσσιας «ζώνης» στην περιοχή της Θράκης , εφαρμόζεται για πρώτη φορά η κοινοτική νομοθεσία περί των «go-to-areas» που έχει στόχο την επίσπευση των εν λόγω επενδύσεων, η οποία έχει πλέον ενσωματωθεί και στο εθνικό δίκαιο με τις «Περιοχές Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ».

Στην ίδια κατεύθυνση, οι άδειες έρευνας προηγήθηκαν της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα καθορίσει την Προτεινόμενη εν δυνάμει Περιοχή Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Για τους επενδυτές, οι έρευνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την παραμετροποίηση των έργων τους, καθώς ανάλογα με την περιοχή που τελικά επιλεγεί, θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τύπο των ανεμογεννητριών που θα χρησιμοποιήσουν, την εγκατεστημένη ισχύ ή τη θέση του πάρκου που σχεδιάζουν κ.α.

Σχετικά Άρθρα