MENU

Δυστοκία στη προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ανυπέρβλητες οι ρυθμιστικές και χρηματοδοτικές εκκρεμότητες

Δίχως αποτέλεσμα, προς το παρόν τουλάχιστον, η προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου

Με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) να βρίσκεται υπό καθεστώς αλλαγής προέδρου, συνεχίζονται με δυσκολίες και χωρίς ουσιαστική πρόοδο, οι επαφές της με την ελληνική ΡΑΑΕΥ για την επίλυση των ρυθμιστικών ζητημάτων που εκκρεμούν σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Η ηγεσία του ΑΔΜΗΕ παρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις εξελίξεις σε ρυθμιστικό επίπεδο, θέλει να ελπίζει ότι είναι θέμα χρόνου να επιλυθούν οι εκκρεμότητες δεδομένου ότι υφίσταται διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με αυτή διαμοιράζει μεταξύ των δυο πλευρών σε ποσοστό 50% το κόστος του γεωπολιτικού ρίσκου, ενώ η έναρξη αποπληρωμής του έργου αρχίζει από το 2025 και στις δυο πλευρές, με ποσοστό απόδοσης κεφαλαίου για τον φορέα υλοποίησης το 8,3%.

Πέραν των ρυθμιστικών αποφάσεων της ΡΑΕΚ, η οποία λειτουργεί χωρίς πρόεδρο αφού ο κ. Ανδρέας Πουλλικκάς έχει επί της ουσίας αποχωρήσει, ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της συμμετοχής του κυπριακού δημοσίου με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.

Εντός Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα ληφθεί απόφαση για συμμετοχή ή όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ που θα αναλάβει τη διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.

Η απόφαση θα στηριχθεί στα αποτελέσματα των δύο μελετητών, που είναι ένας αμερικανικός οίκος και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από την οποία εξαρτάται η εν γένει χρηματοδότηση του έργου, αφού δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως για το δάνειο των 500 εκατ. ευρώ που έχει ζητήσει ο ΑΔΜΗΕ.

Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνο, η οποία θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 21 Νοεμβρίου.

Αναζήτηση επενδυτών από τον ΑΔΜΗΕ

Πάντως ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει τις συζητήσεις με άλλους υποψήφιους επενδυτές όπως το αμερικανικό fund DFC, το οποίο σε προηγουμένη φάση είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας διαχείρισης της διασύνδεσης, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο παροχής δανείου της τάξης των 400 εκατ. ευρώ στον Διαχειριστή.

Την ίδια ώρα το γαλλικό επενδυτικό fund Meridiam, πραγματοποιεί due diligence, ενώ και το σαουδαραβικό κεφάλαιο TAQA μελετά το έργο χωρίς να έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα συμμετάσχει μόνο του στο μετοχικό κεφάλαιο ή μαζί με την κυπριακή πλευρά.

Σημειώνεται ότι o προϋπολογισμός του Great Sea Interconnector, που θα μεταφέρει «πράσινο» ηλεκτρικό ρεύμα από την Ελλάδα στην Κύπρο και αντίστροφα, αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σημαντικό μέρος – περίπου 1,4 δισ. ευρώ – αφορούν στο κόστος του καλωδίου που θα κατασκευάσει η γαλλική Nexans.

Στελέχη της Nexans επισκέφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα την Κύπρο και είχαν συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Λευκωσίας για τις τεχνικές παραμέτρους του καλωδίου.

Εξάλλου αυτή την περίοδο δυο πλοία διενεργούν μελέτες βυθού στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου για τον προσδιορισμό της όδευσης του καλωδίου.

Τέλος αναφορικά με τη διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ που προωθεί παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ έχοντας εξασφαλίσει έντονο ενδιαφέρον από την ισραηλινή κυβέρνηση και προφανώς από τις ΗΠΑ, η μελέτη κόστους – οφέλους έχει ανατεθεί και θα είναι έτοιμη εντός του πρώτου τριμήνου του 2025.

Σχετικά Άρθρα