Για να συμβαδίσει με τη δράση για το κλίμα, η ΕΕ πρέπει να διπλασιάσει τη χωρητικότητα του δικτύου της έως το 2035 για να αντιμετωπίσει την απαιτούμενη άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τα πιο πρόσφατα ευρήματα από το σενάριο συμβατό με τη συμφωνία του Παρισιού (PAC – Paris Agreement Compatible) αποκαλύπτουν ότι, ως έχει, οι υποδομές δικτύου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν ανταποκρίνονται στην τρέχουσα ζήτηση για παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ουρές σύνδεσης για νέα έργα και να περιορίζονται οι παροχές ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Το σενάριο PAC προβλέπει ότι, προκειμένου να φιλοξενηθεί η παραγωγή από ΑΠΕ που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης, η ικανότητα μεταφοράς του δικτύου σε 25 κράτη μέλη της ΕΕ (εκτός της Μάλτας και της Κύπρου που είναι νησιά) πρέπει να αυξηθεί κατά 47% έως το 2030, 131% έως το 2035 και 144% έως το 2040.
Παρά τη δυναμική της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 38% σε σύγκριση με το έτος ρεκόρ του 2023, όπου προστέθηκαν 74 GW.
Συνολικά, αυτό αθροίζει έως και 100 GW εγκαταστάσεων ετησίως, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού της ΕΕ. Το ποσοστό ανάπτυξης θα πρέπει να είναι ακόμη υψηλότερο εάν η ΕΕ δεν λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να περιορίσει τη συνολική της κατανάλωση ενέργειας.
Το «πρέπει» της κατανάλωσης
Από την πλευρά της κατανάλωσης, το σενάριο PAC προβλέπει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν συλλογικά να επιτύχουν μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 51% έως το 2040.
Αυτό θα περιόριζε την ποσότητα της ενεργειακής υποδομής που απαιτείται για να επιτευχθεί ένα 100% σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονομώντας κόστος και υλικά.
Συνολικά, οι ετήσιες ακαθάριστες επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη αυτών των στόχων θα πρέπει να ανέλθουν σε 302 δισ. ευρώ το 2030, 400 δισ. ευρώ το 2035 και 411 δισ. ευρώ το 2040.