MENU

Διμερή συμβόλαια CfDs για 100 GW και συνεπή χρονοδιαγράμματα οι λύσεις για μια ανταγωνιστική υπεράκτια αιολική ενέργεια

Οι προτάσεις της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αιολικής ενέργειας για μια νέα συμφωνία

Νέα πρόταση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη κατέθεσε η ευρωπαϊκή βιομηχανία αιολικής ενέργειας, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προκηρύξουν διαγωνισμούς για τουλάχιστον 100 GW νέας υπεράκτιας αιολικής ισχύος κατά την περίοδο 2031-2040, με διμερή Συμβόλαια.

Η πρόταση έχει ως στόχο τη μείωση του κόστους, την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ. Η βιομηχανία δεσμεύεται να μειώσει το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κατά 30% μέχρι το 2040, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Ενεργειακή στρατηγική με σαφείς στόχους και ορίζοντα δεκαετίας

Η πρόταση επιδιώκει τον συντονισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών ώστε οι διαγωνισμοί να είναι σταθεροί, προβλέψιμοι και κατανεμημένοι ομαλά σε βάθος χρόνου. Η στρατηγική αυτή θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του κόστους και θα εξασφαλίσει ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Ευρώπης.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεσμεύεται παράλληλα να μειώσει το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κατά 30% έως το 2040, κάνοντάς την ακόμη πιο ελκυστική τόσο για επενδυτές όσο και για καταναλωτές.

Υπεράκτια αιολική ενέργεια: Αντίδοτο στις σύγχρονες ενεργειακές προκλήσεις

Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με σοβαρές ενεργειακές προκλήσεις: από τη γεωπολιτική εργαλειοποίηση της ενέργειας, μέχρι την ανάγκη για απανθρακοποίηση και ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

Η εγχώρια, καθαρή και οικονομικά προσιτή υπεράκτια αιολική ενέργεια αποτελεί πλέον στρατηγική λύση. Ήδη από την τελευταία δεκαετία, ο τομέας σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη, προσφέροντας αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση, οι ετήσιες εγκαταστάσεις πρέπει να φτάσουν τα 15 GW έως το 2030. Η επενδυτική αβεβαιότητα, η καθυστέρηση στον εξηλεκτρισμό και τα επισφαλή πλαίσια διαγωνισμών απειλούν τη βιωσιμότητα των έργων και μειώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τα βασικά αιτήματα της βιομηχανίας προς τις κυβερνήσεις

Η πρόταση της Νέας Συμφωνίας προβλέπει δύο βασικά αιτήματα:

  • Διαγωνισμοί CfDs για τουλάχιστον 100 GW: Σαφής πολιτική δέσμευση για τουλάχιστον 100 GW σε CfDs με σταθερή, αναπροσαρμοζόμενη τιμή (indexed), ώστε τα έργα να είναι χρηματοδοτήσιμα και βιώσιμα.
  • Συνεπές χρονοδιάγραμμα: Κατανομή των έργων με 10 GW ετησίως από το 2031 έως το 2040, μέσω διασυνοριακού σχεδιασμού που ενισχύει την προβλεψιμότητα και την αποδοτική αξιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σε συνδυασμό με έργα που θα υποστηρίζονται από Συμβόλαια Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPAs), δημιουργούνται οι συνθήκες για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία, με στόχο τα 15 GW νέων εγκαταστάσεων ανά έτος μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Δεσμεύσεις της βιομηχανίας: Επενδύσεις, καινοτομία και κοινωνικό αποτύπωμα

Η ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία, από την πλευρά της, δεσμεύεται σε μια σειρά ενεργειών ως «αντάλλαγμα» για την υποστήριξη των κυβερνήσεων:

  • Επενδυτικά κεφάλαια: Ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας, της τεχνογνωσίας και του ανθρώπινου δυναμικού για την υλοποίηση των έργων.
  • Μείωση κόστους: Επίτευξη καλύτερων χρηματοδοτικών όρων και 30% μείωση του LCOE (κόστος ηλεκτρικής ενέργειας) έως το 2040 μέσω βιομηχανοποίησης, συνεργασιών και μείωσης ρίσκου.
  • Οφέλη για την κοινωνία: Ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στις παράκτιες περιοχές, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, μείωση τιμών ρεύματος και συμβολή στη σταθερότητα και ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος.

Όπως επισημαίνεται από τους εκπροσώπους της βιομηχανίας, η έγκαιρη και ποιοτική υλοποίηση έργων, με κόστος που συνάδει με τη βιωσιμότητα, αποτελεί πυλώνα της στρατηγικής για μια πράσινη και ανταγωνιστική Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα