Παρατείνεται η υποχρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας να συμπεριλαμβάνουν το «πράσινο» κυμαινόμενο τιμολόγιο στο πακέτο των προϊόντων που προσφέρουν στους καταναλωτές και για το 2025. Παράλληλα διατηρείται η χρωματική σήμανση των τιμολογίων παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί σημαντική κριτική.
Τις διευκρινήσεις αυτές έκανε με ανακοίνωσή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εν όψει της ανακοίνωσης από τους προμηθευτές των τιμολογίων ρεύματος για τον Δεκέμβριο, αλλά και προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επόμενη χρονιά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρωματική σήμανση των τιμολογίων υιοθετήθηκε στις αρχές του 2024 και ήταν μια επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να ξεχωρίζουν τα διαφορετικά προϊόντα των εταιριών προμήθειας, κατά τη μετάβαση από το αυστηρώς καθορισμένο και επιδοτούμενο καθεστώς που ίσχυσε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης στην ελεύθερη αγορά.
Παράλληλα καθιερώθηκε το «πράσινο» κυμαινόμενο τιμολόγιο στο οποίο μεταφέρθηκαν όλοι οι καταναλωτές που δεν διάλεξαν κάτι διαφορετικό.
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο επέλεξε να καταστήσει υποχρεωτική την ύπαρξη του πράσινου τιμολογίου στο πακέτο προϊόντων όλων των εταιριών για μια μεταβατική περίοδο ενός έτους, δηλαδή έως το τέλος του 2024.
Σήμερα σχεδόν ένα χρόνο μετά την εφαρμογή των μέτρων αυτών, οι πλειονότητα των καταναλωτών παραμένει στο «πράσινο» τιμολόγιο και ειδικότερα στο «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Έτσι το ΥΠΕΝ επέλεξε να μην προχωρήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης για την κατάργηση της υποχρεωτικότητάς του, παρά το γεγονός ότι σταδιακά η αγορά δείχνει να αλλάζει και καταγράφει στροφή προς τα «μπλε» σταθερά τιμολόγια, ώστε οι καταναλωτές να προστατευθούν από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος.
Επτά στους δέκα που αλλάζουν πάροχο, επιλέγουν μπλε τιμολόγιο
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, περισσότερο από το 70 % των αιτήσεων για νέες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, από καταναλωτές που μετακινούνται σε νέο πάροχο, αφορούν σε σταθερά (μπλε) τιμολόγια.
Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναρτήσει η ΡΑΑΕΥ στην ιστοσελίδα της τα μπλε τιμολόγια ξεκινούν από 8,5 λεπτά/KWh, ενώ διατίθενται συνολικά επτά σταθερά τιμολόγια με τιμή χαμηλότερη των 10 λεπτών/KWh και άλλα οκτώ κάτω από 15 λεπτά/KWh, για διάρκεια από 6 έως 12 μήνες.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τα περισσότερα «μπλε» τιμολόγια έχουν υψηλότερο πάγιο από τα «πράσινα» που κυμαίνεται από 5 έως 10 ευρώ το μήνα και συνοδεύονται με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.
Σε ότι αφορά τις τιμές των προμηθευτών στα πράσινα τιμολόγια, τα οποία υποχρεούνται να ανακοινώνουν κάθε 1η του μήνα, οι αυξήσεις είναι μάλλον ήπιες και σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να ακολουθούν την πορεία της χονδρικής αγοράς.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι η χονδρική αγορά αυξήθηκε το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο κατά 53%, οι μεγάλοι πάροχοι όπως η ΔΕΗ που δίνει και τον τόνο της αγοράς επέλεξαν να απορροφήσουν την αύξηση παρέχοντας πολύ μεγάλες εκπτώσεις.
Όσο για την επιδότηση στους λογαριασμούς των καταναλωτών, για την οποία έχει δεσμευθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των ημερών, αφού ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των χρεώσεων Δεκεμβρίου από όλους τους παρόχους. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός, στόχος είναι με την επιδότηση η χρέωση στα «πράσινα» τιμολόγια να διαμορφωθεί κοντά στα 15 λεπτά/KWh.