MENU

Διακόπτεται η διαμετακόμιση ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας με το τέλος του έτους

Έχουν πραγματοποιηθεί συνομιλίες σχετικά με τη διερεύνηση της δυνατότητας αποστολής αζέρικου φυσικού αερίου

Δεν παρατείνεται η συμφωνία που επιτρέπει τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, όπως έκανε γνωστό με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ, ο οποίος συμπλήρωσε, ότι η Ουκρανία είναι πρόθυμη να συζητήσει τη διέλευση φυσικού αερίου από οποιαδήποτε πηγή εκτός από τη ρωσική.

Ο κ. Σμίχαλ δήλωσε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά για να εξασφαλιστεί επαρκής προμήθεια ενέργειας στις χώρες της ΕΕ, ιδίως φυσικού αερίου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν επίσης πραγματοποιηθεί συνομιλίες σχετικά με τη διερεύνηση της δυνατότητας αποστολής φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Ουκρανίας.

Οι χώρες-παραλήπτες των συγκεκριμένων αγωγών

Η Σλοβακία και άλλες χώρες που λαμβάνουν αέριο που διέρχεται από την Ουκρανία μέσω αγωγών, από τη Ρωσία, βρίσκονται σε συζητήσεις για να αποφύγουν τη διακοπή των ροών αυτών όταν λήξει η συμφωνία.

Ο Ρόμπερτ Φίκο (Πρωθυπουργός Σλοβακίας) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι ήθελε να διασφαλίσει τη συνεχή προμήθεια ανατολικών προϊόντων για να αποφύγει την καταβολή υψηλότερων τελών διαμετακόμισης σε άλλους προμηθευτές. Η Σλοβακία έχει συνάψει συμφωνία με τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom.

Η Ντενίσα Σάκοβα, η υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας, δήλωσε νωρίτερα χθες (16/12) στις Βρυξέλλες, ότι στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ζήτηση περίπου 15 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας το επόμενο έτος και ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση νέων προμηθειών.

Η σλοβακική κυβέρνηση ελπίζει, ότι μια συμφωνία για το φυσικό αέριο θα καλύψει τις παραδόσεις για τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια. Η ΕΕ έθεσε ως στόχο να σταματήσει η χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων το 2027.

Η Μολδαβία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Gazprom για την εξασφάλιση προμηθειών. Καθώς επίκειται η λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης, η Μολδαβία εξετάζει την εξασφάλιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Σχετικά Άρθρα