MENU

Διαφοροποιήσεις σε πτυχές του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ – Που θα «εκτιναχθεί» το πράσινο μερίδιο

Οι βασικοί λόγοι που θα «συρρικνώσουν» την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο

Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση από το ΥΠΕΝ το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ώστε το κείμενο να οριστικοποιηθεί πλήρως στη συνέχεια και να αποσταλεί στην Κομισιόν, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους βασικούς ενεργειακούς στόχους το ΕΣΕΚ -όπως θα τεθεί σε διαβούλευση- θα ακολουθεί τις κατευθύνσεις της παρουσίασης που είχε γίνει στις αρχές Απριλίου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής του υπουργείου για την αναθεώρηση του Σχεδίου.

Μικρές διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν σε επιμέρους πτυχές του Σχεδίου. Μία από αυτές θα είναι η παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου, όπου ο πήχης θα είναι αυξημένος για το 2030, από την ετήσια παραγωγή 1 TWh ανανεώσιμου αερίου, που προβλεπόταν στην παρουσίαση του Απριλίου.

Στον αντίποδα, όπως είχε αναφερθεί και στη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα, θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, με το «πράσινο μερίδιο» να εκτινάσσεται στο 87% στο εγχώριο μίγμα. Η διείσδυση των ΑΠΕ ειδικά για θέρμανση και ψύξη θα αυξηθεί στο 53%, ενώ στο προηγούμενο προσχέδιο του ΕΣΕΚ -το οποίο είχε υποβληθεί στις αρχές του φθινοπώρου στην Κομισιόν για παρατηρήσεις- προβλεπόταν 46%.

27 GW μονάδων ΑΠΕ μέχρι το 2030

Στο τέλος της δεκαετίας, το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων έργων που θα υποστηρίξει τη συμμετοχή της καθαρής ενέργειας στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής σε ποσοστό 87%, θα αθροίζει σε 27 GW. Ειδικότερα, η προβλεπόμενη ισχύς των φ/β μονάδων θα ανέλθει σε 13 GW με τα αιολικά να ακολουθούν με περίπου 11 GW -εκ των οποίων 9 GW χερσαία και 1,9 GW υπεράκτια- και τα υδροηλεκτρικά με 3,1 GW.

Χαμηλότερα αναμένεται να τεθεί ο πήχης σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στις μεταφορές, δηλαδή σε ποσοστό 26%, δεδομένης της δυσκολίας εξηλεκτρισμού επιμέρους δραστηριοτήτων του κλάδου (φορτηγά, λεωφορεία κ.λπ.).

Η υψηλή διείσδυση ΑΠΕ συνεπάγεται βέβαια και συρρίκνωση της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, η οποία το 2030 υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το 72% σε σχέση με το 2022, δηλαδή θα υποχωρήσει στις 5,4 TWh από τις 19 TWh. Στο τέλος της δεκαετίας, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς μονάδων φ.α. θα ανέλθει σε 8 GW ενώ το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων θα έχει πλέον αποσυρθεί.

Σε επίπεδο μονάδων αποθήκευσης, οι οποίες θα είναι κρίσιμες όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ στο μίγμα, το 2030 προβλέπεται εγκατεστημένη ισχύς 3,1 GW μπαταριών και 2 GW μονάδων αντλησιοταμίευσης.

Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με το ΕΣΕΚ, γίνεται με γνώμονα τόσο την ευθυγράμμιση της χώρας με την ευρωπαϊκή στοχοθεσία όσο και την δυνατότητα προσαρμογής των εθνικών στρατηγικών και εργαλείων, σε όποιους τομείς χρειαστεί, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους καταναλωτές.

Ενδεικτικά, σε αυτή τη λογική, η μείωση της κατανάλωσης φ.α. που επιδιώκεται μέχρι το 2030, δεν θα συναρτάται με αντίστοιχο περιορισμό των εισαγωγών που θα πραγματοποιούνται για την κάλυψη άλλων αγορών. Στη βάση αυτή, δρομολογούνται εξάλλου επενδύσεις για την αναβάθμιση του εθνικού συστήματος μεταφοράς φ.α., στο πλαίσιο ανάπτυξης του Κάθετου Διαδρόμου, που θα φτάνει στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, με πύλη εισόδου την Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα