MENU

Δεν κόβεται ο ομφάλιος λώρος Ρωσίας και Ευρώπης στο φυσικό αέριο – Τι έδειξε ο Μάιος

Ανάγνωση της τάσης από ανώτατο στέλεχος της αγοράς στους Financial Times

Ενώ η Ρωσία συνεχίζει να διέρχεται από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους, οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρώπης από τη Μόσχα ξεπέρασαν τις προμήθειες από τις ΗΠΑ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία ξεπέρασε τις ΗΠΑ και έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Η ανατροπή που έλαβε χώρα τον Μάιο δείχνει τη δυσκολία μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να εξακολουθούν να βασίζονται στις εισαγωγές από τη γειτονική τους χώρα.

«Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε το μερίδιο αγοράς του ρωσικού φυσικού αερίου και του LNG υψηλότερα στην Ευρώπη μετά από όλα όσα έχουμε περάσει και όλες τις προσπάθειες που έγιναν για την αποσύνδεση και την απομάκρυνση του κινδύνου του ενεργειακού εφοδιασμού», δήλωσε στους Financial Times ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής του τμήματος φυσικού αερίου στην εταιρεία συμβούλων ICIS.

Γιατί αυτή η αλλαγή;

Σύμφωνα με το ICIS, η αντιστροφή ήρθε εν μέσω μιας γενικής ανόδου των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού LNG. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ρωσία εξακολουθεί να παρέχει προμήθειες στην Ευρώπη μέσω αγωγών από Ουκρανία και Τουρκία.

Οι ροές τον Μάιο επηρεάστηκαν επίσης από αρκετούς εφάπαξ παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής λειτουργίας σε μια μεγάλη εγκατάσταση εξαγωγής LNG των ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία συνέχισε να στέλνει περισσότερο αέριο μέσω της Τουρκίας πριν από την προγραμματισμένη συντήρηση τον Ιούνιο.

Ένας άλλος αξιοσημείωτος παράγοντας είναι ότι η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας λήγει επίσης φέτος, θέτοντας σε κίνδυνο τις ροές μέσω της διαδρομής.

Ωστόσο, ο Marzec-Manser του ICIS είπε ότι η ανατροπή «δεν ήταν πιθανό να διαρκέσει». Αργότερα φέτος, η Ρωσία θα είναι σε θέση να μεταφέρει LNG στην Ασία μέσω της διαδρομής της στη Βόρεια Θάλασσα. Αναμένεται ότι πιθανότατα θα μειώσει την ποσότητα που αποστέλλεται στην Ευρώπη, ενώ η παραγωγή LNG στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί ξανά.

«Η Ρωσία έχει περιορισμένη ευελιξία για να διατηρήσει αυτό το μερίδιο στην Ευρώπη καθώς η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται τον επόμενο χειμώνα, ενώ η συνολική παραγωγή LNG στις ΗΠΑ αυξάνεται μόνο με ακόμη περισσότερη νέα χωρητικότητα στην παγκόσμια αγορά μέχρι το τέλος του έτους », εξήγησε ο Manser.

Σχετικά Άρθρα