Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί τη δική της στρατηγική απέναντι στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς 50%.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εμπορίου, Olof Gill, ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη χαράσσει την πολιτική της ανεξάρτητα, εστιάζοντας στη σταθερότητα της ενεργειακής αγοράς και στη μείωση των ρωσικών εσόδων.
Η ΕΕ έχει ήδη υιοθετήσει ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, ως μέρος των μέτρων για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Olof Gill, στόχος είναι να μειωθούν τα οικονομικά οφέλη της Μόσχας από την πώληση πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η παγκόσμια αγορά ενέργειας παραμένει σταθερή.
«Έχουμε λάβει διάφορα μέτρα για να περιορίσουμε τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας, ενώ παράλληλα στηρίζουμε τη σταθερότητα της αγοράς. Γνωρίζουμε τους κινδύνους καταστρατήγησης, αλλά παραμένουμε αφοσιωμένοι στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Ένας διεθνής συνασπισμός επιβολής ανώτατου ορίου τιμών παρακολουθεί στενά τη συμμόρφωση της βιομηχανίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί κρίσιμη τη διατήρηση οικονομικής πίεσης στη Ρωσία, καθώς η οικονομία της διαδραματίζει κομβικό ρόλο στον πόλεμο. Ο Olof Gill τόνισε ότι η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος και η αποδυνάμωσή της αποτελεί βασικό στοιχείο για την επίτευξη ειρήνης.
«Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα που θα αποδυναμώσουν την οικονομία της. Η επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης προϋποθέτει την αντιμετώπιση των οικονομικών δυνατοτήτων της Ρωσίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παρότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ μοιράζονται κοινό στόχο, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να ακολουθούν τη δική τους προσέγγιση στις κυρώσεις, χωρίς να δεσμεύονται από τις αμερικανικές αποφάσεις. Η δυναμική της αγοράς, η ανάγκη για ενεργειακή σταθερότητα και η αποφυγή πιθανών παρενεργειών καθορίζουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές.