MENU

ΔΕΗ: Επενδύσεις 9 δισ. ευρώ και διπλασιασμός του «πράσινου» χαρτοφυλακίου

Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε 13,1 GW ως το 2026

Σε ενεργειακό ηγέτη με υγιή οικονομικά και ολοκληρωμένες υπηρεσίες όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων, στοχεύει να εξελιχθεί η ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια. Όπως προκύπτει από το νέο Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο για την τριετία 2024-2026, η ΔΕΗ επιδιώκει μία ολιστική προσέγγιση γύρω από την πράσινη μετάβαση, με κεντρικούς άξονες την καθαρή παράγωγή ενέργειας, τα σύγχρονα δίκτυα και την πελατοκεντρική φιλοσοφία.

Στην επόμενη τριετία, οι επενδύσεις του Ομίλου θα ανέλθουν σε 9 δισ. ευρώ -αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την περίοδο 2021-2023- με «πρωταγωνιστές» τις ΑΠΕ (όπου θα κατευθυνθεί το 44% των επενδύσεων), τα δίκτυα και τις νέες δραστηριότητες.

Σημαντική ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΗ, μέχρι το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου θα αυξηθεί από 10,7GW σήμερα σε 13,1GW, παρά την απόσυρση 2,8GW λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων, ενώ με ορίζοντα το 2030, αυτή θα ανέλθει στα 17GW.

Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του Ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα φτάνοντας τα 8,9GW. Έτσι, σε τρία χρόνια, οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στη Βουλγαρία, διευρύνοντας σημαντικά το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταικών και αιολικών.

Με την ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης το 2026, το ανθρακικό αποτύπωμα της ΔΕΗ θα μειωθεί κατά 75% ενώ η παραγωγή ενέργειας θα γίνει πιο πράσινη, με το 54% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Ενδεικτικό της «πράσινης» δυναμικής του Ομίλου, είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ αποτελεί το 43% του συνόλου, ένα μέγεθος που μέχρι το τέλος της δεκαετίας ουσιαστικά υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας το 75% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος των 17GW, ήτοι περίπου τα 12,7GW.

Επενδυτική επιτάχυνση σε δίκτυα ηλεκτρισμού, ηλεκτροκίνηση και οπτικές ίνες

Μεταξύ 2024-2026, ο Όμιλος στοχεύει να επενδύσει σημαντικά και στον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής, αυξάνοντας το σχετικό CAPEX κατά 16% σε ετήσια βάση, προκειμένου να υποστηριχθούν οι στόχοι της πράσινης μετάβασης.

Ως μητρική εταιρεία του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ κατέχει το 100% των δικτύων διανομής της Ελλάδας ενώ στη Ρουμανία κατέχει το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της χώρας, ανάμεσα στις οποίες και την πρωτεύουσα της χώρας, το Βουκουρέστι, με τη συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση στις δύο χώρες να ανέρχεται περίπου στα 4,3 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ αποτελεί επίσης τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας περίπου 8,7 εκατ. πελάτες.

Οι υποδομές και η ευρεία πελατειακή βάση του Ομίλου, τον βοηθούν να ανοίξει βηματισμό και σε νέες δραστηριότητες, με στόχο να επεκτείνει το αποτύπωμά του στην ηλεκτροκίνηση (μέσω του δικτύου φορτιστών ΔΕΗ blue) και τις τηλεπικοινωνίες.

Όσον αφορά τα δίκτυα οπτικών ινών, η ΔΕΗ προχωρά με το σχέδιο δημιουργίας πανελλαδικού δικτύου Fiber to the Home, εκμεταλλευόμενη το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ταχείας ανάπτυξης του νέου δικτύου με χαμηλό κόστος, μέσω της χρήσης των υφιστάμενων υποδομών του δικτύου διανομής. Στόχος της Επιχείρησης είναι να έχει 1 εκατ. χρήστες και έσοδα 120 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030, μέσω χονδρικής.

Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, σύμφωνα με το business plan του Ομίλου, η εταιρεία αναμένει ετήσιο EBITDA 50 εκατ. ευρώ το 2030, με συνολικές επενδύσεις ύψους 110 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ισχυρή οικονομική θέση

Η οικονομική ευρωστία του Ομίλου αποτυπώνεται ήδη στην υπερεπίτευξη του στόχου της Διοίκησης για EBITDA €1,5 δισ. που έγινε πραγματικότητα από το 2023 -2 χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό- και τις επενδύσεις για την ίδια χρονιά να αγγίζουν τα 2,8 δισ. ευρώ.

Εξίσου ενδεικτικό είναι και το turn-around story της μετοχής της ΔΕΗ στο ΧΑ από το 2019, που η τιμή της ήταν κάτω από 3 ευρώ, μέχρι σήμερα που πλέον έχει ξεπεράσει τα 12 ευρώ, σημειώνοντας μόνο τον τελευταίο χρόνο άλμα της τάξης του 74%.

Με ορίζοντα το 2030 η Επιχείρηση προσδοκά EBITDA της τάξης των 3 δισ. ευρώ καθώς και diversification των δραστηριοτήτων της, μία στρατηγική επιλογή που θα ενισχύσει σημαντικά την πολυεθνική της παρουσία και θα της προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία απέναντι στις κρίσεις.

Η διαφοροποίηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου και η πελατοκεντρική προσέγγιση της νέας στρατηγικής της ΔΕΗ αντανακλάται άλλωστε και στην πρόσφατη εξαγορά της Κωτσόβολος. Αξιοποιώντας ένα κορυφαίο brand στο χώρο των οικιακών συσκευών και των ειδών τεχνολογίας, η κίνηση αυτή δίνει πλέον στον Όμιλο τη δυνατότητα να εμβαθύνει τις σχέσεις με τους πελάτες του μέσα από ένα εκτεταμένο και ισχυρό δίκτυο καταστημάτων και logistics.

Σχετικά Άρθρα