Ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι οι χονδρικές τιμές του ρεύματος μετακυλίονται πλήρως στους τελικούς καταναλωτές με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να είναι δυσβάσταχτοι όχι μόνο για τους οικιακούς καταναλωτές αλλά και για τις βιομηχανίες, οι οποίες χάνουν διαρκώς ανταγωνιστικότητα και κινδυνεύουν να κλείσουν, απέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνης Κοντολέων μιλώντας χθες (18/2) στο 8ο Thessaloniki Summit.
Όπως τόνισε ο κ. Κοντολέων «σε μια ορθά λειτουργούσα αγορά η εκτόξευση των τιμών της χονδρεμπορικής θα προκαλούσε την αντίδραση των προμηθευτών. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση επέλεξε οι τιμές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας να περνάνε αυτόματα στα οικιακά «πράσινα» τιμολόγια από την 1η Ιανουαρίου του 2024».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού έχει χαρακτηριστικά ολιγοπωλίου και δομικές αδυναμίες στο σχεδιασμό της που την διαφοροποιούν από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Όπως είπε, «όταν διαμορφώθηκαν συνθήκες υψηλής ζήτησης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τον περασμένο Ιούλιο, υπήρχαν ήδη οι κατάλληλες συνθήκες για χειραγώγηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται τιμές που δεν δικαιολογούνται από το κόστος παραγωγής».
Το ίδιο φαινόμενο υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, αλλά αυτή τη φορά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, παρατηρείται από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και σήμερα, καθώς υπάρχει υψηλή ζήτηση για εξαγωγές.
«Είναι προφανές, τόνισε ο κ. Κοντολέων, ότι οι καθετοποιημένοι παίκτες, ως παραγωγοί, διαμορφώνουν τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά σε όποια επίπεδα επιθυμούν, ανάλογα με τις συνθήκες (αυξημένη εγχώρια ζήτηση, μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ, αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές), αφού ως προμηθευτές δεν είναι εκτεθειμένοι στο ρίσκο των υψηλών τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς.
Θέσπιση εκπτώσεων στις χρεώσεις για τις βιομηχανίες
Πέραν αυτού ο κ. Κοντολέων έθεσε και το θέμα των υψηλών τιμών που διαμορφώνονται στην Αγορά Εξισορρόπησης και συγκεκριμένα στον
Λογαριασμό Προσαυξήσεων 3 (ΛΠ3) που αυξήθηκε κατά 97% για τις επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στην Υψηλή Τάση για το διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2024.
Όπως υποστηρίζει θα πρέπει να θεσπιστούν εκπτώσεις στις χρεώσεις του συστήματος (uplifts) για τις βιομηχανίες ανάλογα με την ισχύ τους στις ώρες αιχμής.
Όπως τόνισε, βιομηχανίες με ευέλικτη ισχύ που μειώνουν συστηματικά την λειτουργία τους στις ώρες αιχμής δεν λαμβάνουν καμία αμοιβή παρά το γεγονός ότι μειώνουν την τιμή στη χονδρεμπορική αγορά.
Πρότεινε δε να αναπτυχθεί ένας σταθερός μηχανισμός αποζημίωσης της ευέλικτης ζήτησης.
Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι υπάρχουν πρακτικές και λύσεις που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, τις οποίες θα μπορούσε να υιοθετήσει και η χώρα μας για τη μείωση του κόστους της ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ιταλία το Βέλγιο, η Γαλλία και η Γερμανία παίρνουν άμεσα μέτρα, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα περιμένει λύσεις από τις Βρυξέλλες και μάλιστα σε μια περίοδο που η Ευρώπη κινείται «χωρίς πυξίδα» και παρακολουθεί αδιάφορη και χωρίς έλεγχο τη χειραγώγηση των τιμών στο χρηματιστήριο του φυσικού αερίου (TTF).
Όπως τόνισε ο κ. Κοντολέων οι ΑΠΕ από μόνες τους δεν μπορούν να ρίξουν τις τιμές.
Πρέπει η αποζημίωσή τους να γίνεται εκτός χρηματιστηρίου μέσω cfdς και ΡΡΑ. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα Cfds της κρατικής εταιρίας GSE της Ιταλίας με βιομηχανίες έντασης ενέργειας σταθερού φορτίου (baseload) σε σταθερή τιμή 65 ευρώ/MWh για το 25% της κατανάλωσής τους για τρία έτη έναντι επιστροφής ισόποσης ποσότητας σε ίδια τιμή, από ΑΠΕ, εντός εικοσαετίας.