MENU

Χαμηλότερο κόστος έως 30% σε επτά περιοχές και περιορισμένες αυξήσεις σε άλλες, με το ενιαίο τιμολόγιο τελών χρήσης της Enaon

Οι κάτοικοι σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος

Μειώσεις σε επτά περιοχές της Ελλάδας που ξεκινούν από 5% και φθάνουν έως και 30% συνεπάγεται το ενιαίο τιμολόγιο στα τέλη χρήσης δικτύου του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές που εισηγήθηκε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η Enaon και το οποίο – μετά την έγκρισή του – έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε χθες (4/12) η διευθύνουσα σύμβουλος της Enaon Barbara Morgante σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου της εταιρίας την επόμενη πενταετία, για έναν μέσο καταναλωτή στην Αττική η μείωση των τελών χρήσης δικτύου θα είναι της τάξης των 10 ευρώ ετησίως, στην Θεσσαλονίκη θα σημειωθεί αύξηση 35 ευρώ ετησίως, ενώ στη Θεσσαλία θα υπάρξει αύξηση της τάξης των 10 ευρώ ετησίως και στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη η μείωση θα φτάνει τα 80 ευρώ ετησίως.

Η κα Morgante, η οποία τόνισε ότι η φιλολογία που υπήρξε περί υποτιθέμενων μεγάλων αυξήσεων είναι ανακριβής, χωρίς σχέση με την πραγματικότητα.

«Η δική μας πρόταση για το ενιαίο τιμολόγιο που εγκρίθηκε από τη ΡΑAΕΥ δεν οδηγεί σε αύξηση των εσόδων του Διαχειριστή, αλλά επιφέρει μια δίκαιη κοινωνικοποίηση του κόστους μεταξύ των διαφόρων περιοχών», είπε η επικεφαλής της Enaon προσθέτοντας ότι αρκετές περιοχές της χώρας θα επωφεληθούν σημαντικά.

«Σημαντικές είναι ήδη οι μειώσεις. Για παράδειγμα, ένας οικιακός καταναλωτής στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατά μέσο όρο εξοικονομεί 80 ευρώ ετησίως, στην Κεντρική Μακεδονία 58 ευρώ ετησίως, στη Δυτική Ελλάδα 35 ευρώ και στην Αττική εξοικονομεί 10 ευρώ ετησίως. Από την άλλη πλευρά, η μέγιστη αύξηση είναι λίγο πάνω από 3,5 ευρώ το μήνα στη Θεσσαλονίκη και λιγότερο από 1 ευρώ το μήνα στη Θεσσαλία», ανέφερε, καταλήγοντας ότι η δίκαιη κοινωνικοποίηση του κόστους αποτελεί φιλοσοφία που διέπει την πρόταση της εταιρίας και ότι το τιμολόγιο διανομής αντιστοιχεί στο 20-25% του συνολικού λογαριασμού των καταναλωτών.

Σταδιακά η εφαρμογή του ενιαίου τιμολογίου στη βιομηχανία

Ειδικά για τη βιομηχανία είπε ότι η εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου δεν μπορούσε να επιτευχθεί άμεσα επειδή θα ήταν σημαντική η διακύμανση στην ταρίφα.

Για το λόγο αυτό, κρίθηκε επιβεβλημένη η σταδιακή προσέγγιση, δεδομένου ότι στον βιομηχανικό τομέα η διαφορά των τιμολογίων μεταξύ των περιοχών είναι ακόμα και εξαπλάσια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τους βιομηχανικούς καταναλωτές το ενιαίο τιμολόγιο θα εφαρμοστεί σταδιακά ως το 2027, φέρνοντας για τα έτη 2025 και 2026 μία αύξηση της τάξης του 2%. Για την επόμενη τετραετή ρυθμιστική περίοδο 2027-30 θα υπάρξει διαβούλευση με τη ΡΑΑΕΥ.

Σχετικά Άρθρα