Ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν τον «ενεργειακό τουρισμό» και θα δώσουν τέλος στη στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί με την Καθολική Υπηρεσία, πρόκειται να δρομολογήσει άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με τις ρυθμίσεις, σε νομοσχέδιο το οποίο πιθανόν να κατατεθεί στη Βουλή ακόμη και εντός του μήνα, θα μπλοκάρεται η μετακίνηση σε νέο προμηθευτή καταναλωτών με προγενέστερα χρέη σε άλλους παρόχους, ενώ επίσης θα τίθεται όριο παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία.
Όσον αφορά τον «ενεργειακό τουρισμό», η νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΝ ουσιαστικά θα επικαιροποιεί το Άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας και θα αποκαθιστά το μπλόκο το οποίο κατέπεσε το 2020 με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για αυτόν τον σκοπό με τη ρύθμιση θα νομοθετηθεί ο όρος του «στρατηγικού κακοπληρωτή».
Στην κατηγορία αυτή θα εντάσσονται τα νοικοκυριά που από την 1/1/2020 έχουν προχωρήσει σε δύο αλλαγές προμηθευτών, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους, ενώ συνεχίζουν να έχουν οφειλές και στον τρίτο προμηθευτή στον οποίον μετακινήθηκαν. Για τις επιχειρήσεις αντίστοιχα, το κριτήριο χαρακτηρισμού τους ως στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι η ύπαρξη ανεξόφλητου υπολοίπου τόσο σε προηγούμενο όσο και σε τρέχοντα προμηθευτή.
Το νέο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ για τη σήμανση οφειλετών
Μέσω του debt flagging, του νέου συστήματος σήμανσης οφειλετών που θα αναπτύξει ο ΔΕΔΔΗΕ, το ΥΠΕΝ θα εφαρμόσει για τις παραπάνω περιπτώσεις καταναλωτών «μπλόκο» στη δυνατότητα μετακίνησής τους σε νέο προμηθευτή, έως ότου αυτοί αποπληρώσουν ή διακανονίσουν τα χρέη τους στην τρέχουσα εταιρεία προμήθειας.
Το νέο σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να «χρωματίζουν» τους πελάτες τους ανάλογα με το αν έχουν χρέη (υπερήμερες οφειλές ή οφειλές σε διακανονισμό) ή όχι. Η απαγόρευση μετακίνησης σε νέο προμηθευτή θα ενεργοποιείται για τις επιχειρήσεις με διπλή κόκκινη σήμανση καθώς και για τα νοικοκυριά που από την 1η Ιανουαρίου 2020 έχουν λάβει τριπλή κόκκινη σήμανση.
Πάντως κατόπιν απόφασης του ΥΠΕΝ, το debt flagging δεν θα συνοδεύεται από αποκοπές ρεύματος, όπως προέβλεπε αρχικά η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής για ορισμένες περιπτώσεις καταναλωτών με μη διακανονισμένες οφειλές.
Πότε θα κόβουν το ρεύμα οι προμηθευτές Καθολικής Υπηρεσίας
Σε αποκοπές θα μπορούν να προχωρήσουν έπειτα από διάστημα τεσσάρων μηνών οι προμηθευτές Καθολικής Υπηρεσίας σε καταναλωτές που έχουν υπαχθεί σε αυτή λόγω χρεών. Οι προμηθευτές Καθολικής Υπηρεσίας που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση των καταναλωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα τους ενημερώνουν για το χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους, κατά το οποίο τα χρέη θα πρέπει είτε να εξοφληθούν είτε να διακανονιστούν. Μετά από αυτό το διάστημα και εφόσον δεν πληρούνται οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο προμηθευτής Κ.Υ. θα έχει τη δυνατότητα να κόψει το ρεύμα σε μία παροχή, υποβάλλοντας δήλωση για παύση εκπροσώπησης στον ΔΕΔΔΗΕ.
«Δίχτυ» προστασίας με ειδικές προβλέψεις θα συνεχίσει να ισχύει για τους ευάλωτους καταναλωτές ενώ ευνοϊκότερες ρυθμίσεις επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ και για καταναλωτές που υπάγονται στην Κ.Υ. χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τώρα, επιτρέποντας την παραμονή τους στην υπηρεσία εφόσον είναι συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών τους.