Οι πολιτικές στο φυσικό αέριο, την πυρηνική και ηλιακή ενέργεια αποτελούν τα πιο σημαντικά στρατηγικά λάθη της Ευρώπης, με αποτέλεσμα την έκθεση της Γηραιάς Ηπείρου σε ένα αξιοσημείωτο ενεργειακό χάσμα σε σύγκριση με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές.
Την συγκεκριμένη άποψη διατύπωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Fatih Birol σε εκδήλωση των Financial Times στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι η υπερβολική εξάρτηση από μια χώρα για το φυσικό αέριο και η αποστροφή στην πυρηνική ενέργεια θεωρούνται μεγάλα «φάουλ».
Η ΕΕ συνήθιζε να εισάγει σχεδόν το μισό φυσικό αέριο από τη Ρωσία πριν μειωθεί η προσφορά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022 και τις εκρήξεις του Nord Stream τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ωθώντας τις τιμές της ενέργειας της ΕΕ σε υψηλά επίπεδα και την στροφή στο αμερικανικό LNG.
Η βιωσιμότητα των πυρηνικών
Το ανώτατο στέλεχος του ΙΕΑ επέκρινε την Ευρώπη για την απώλεια της παγκόσμιας ηγετικής της θέσης στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας από την Κίνα.
Αναφερόμενος στην πυρηνική ενέργεια, τόνισε ότι εξακολουθεί να έχει ρόλο, ιδίως μέσω της παράτασης της διάρκειας ζωής των υφιστάμενων μονάδων. Ταυτόχρονα, τα λίγα νέα πυρηνικά έργα της Ευρώπης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Φινλανδία χρειάστηκαν κατά μέσο όρο έως και 10 χρόνια περισσότερο για να ολοκληρωθούν και ήταν υπερδιπλάσια σε κόστος από το προγραμματισμένο, πρόσθεσε.
«Ωστόσο, για να είναι βιώσιμα, θα χρειαστούν πιθανώς κυβερνητική στήριξη μέσω κάποιου είδους μακροπρόθεσμων εγγυήσεων εσόδων».