Στο πλαίσιο της Πολωνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Biomethane Connect Europe 2025, το οποίο συγκέντρωσε κορυφαίους φορείς από τον τομέα του βιομεθανίου στο Παρίσι.
Στόχος του συνεδρίου ήταν να ενισχύσει την ανάπτυξη του βιομεθανίου στην Ευρώπη, προωθώντας την ανανεώσιμη αυτή πηγή ενέργειας. Στην εκδήλωση, ήταν παρούσα η Italgas, εταιρεία με ισχυρή παρουσία στον τομέα της ενέργειας, η οποία υποστηρίζει ενεργά την προώθηση βιώσιμων λύσεων.
Ο GD4S (Gas Distributors for Sustainability), ένας οργανισμός που περιλαμβάνει 11 μεγάλους Διαχειριστές Διανομής Αερίου από 9 χώρες της Ε.Ε., επανέλαβε τον κρίσιμο ρόλο του βιομεθανίου στην ενεργειακή μετάβαση. Αυτό το στοιχείο είναι σύμφωνο με τις προτεραιότητες της Πολωνικής Προεδρίας της Ε.Ε.
Η Laurence Poirier-Dietz, Πρόεδρος του GD4S και Διευθύνουσα Σύμβουλος της GRDF, τόνισε την ανάγκη για συντονισμένη δράση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών-μελών για να καταστεί το βιομεθάνιο πυλώνας της ενεργειακής ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Η ίδια επισήμανε:
«Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει να επιταχύνει τη δέσμευσή της για τα ανανεώσιμα αέρια. Οι υποδομές μας είναι έτοιμες, οι λύσεις υπάρχουν, αλλά χρειάζεται σταθερό πολιτικό πλαίσιο για να κινητοποιηθούν οι επενδύσεις και να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του βιομεθανίου.»
Το συνέδριο σηματοδότησε και ένα σημαντικό ορόσημο για τον GD4S, με την ανακοίνωση της επικείμενης ένταξης της Polska Spółka Gazownictwa (PSG), του κύριου Διαχειριστή Διανομής Αερίου της Πολωνίας. Η ένταξη αυτή, που αναμένεται τον Απρίλιο, θα ενισχύσει τη διεθνή διάσταση του οργανισμού και θα εδραιώσει τον ρόλο του στην απανθρακοποίηση των δικτύων αερίου.
Η Πολωνική Προεδρία της Ε.Ε. επισημαίνει την ανάγκη για την δημιουργία ενός σταθερού κανονιστικού πλαισίου που θα διευκολύνει την έγχυση βιομεθανίου στα δίκτυα, επιταχύνοντας την ανάπτυξή του και καθιστώντας το κεντρικό πυλώνα του ευρωπαϊκού ενεργειακού μείγματος. Ο στόχος είναι η παραγωγή 35 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων βιομεθανίου έως το 2030, με στόχο να καλύψει το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ε.Ε.
Ο GD4S πρότεινε πέντε βασικές προτεραιότητες για την ενίσχυση της στρατηγικής του βιομεθανίου στην Ευρώπη:
1. Δημιουργία Σταθερού Κανονιστικού Πλαισίου
Είναι επείγον να αρθούν τα κανονιστικά και οικονομικά εμπόδια που δυσχεραίνουν σήμερα την έγχυση βιομεθανίου στα δίκτυα. Το βιομεθάνιο πρέπει να αναγνωριστεί πλήρως ως μοχλός απεξάρτησης από τον άνθρακα στο πλαίσιο των μηχανισμών της αγοράς.
2. Καθορισμός Εθνικών Στόχων για την Παραγωγή Βιομεθανίου
Ο στόχος του REPowerEU για 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα βιομεθανίου πρέπει να μεταφραστεί σε εθνικούς στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες παραγωγής και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε χώρας.
3. Υποστήριξη Επενδύσεων και Παραγωγής
Ο GD4S ζητά τη θεσμοθέτηση υποχρεώσεων ανάμειξης αερίων , μηχανισμών παροχής επενδυτικών κινήτρων και στοχευμένη χρηματοδότηση, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη και την προσαρμογή των απαραίτητων υποδομών.
4. Διασφάλιση Τεχνολογικής Ουδετερότητας
Οι καταναλωτές – είτε πρόκειται για νοικοκυριά, βιομηχανίες ή τοπικές αρχές – πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα τη λύση για την απαλλαγή από τον άνθρακα που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους, είτε βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια, τα ανανεώσιμα αέρια είτε τη θέρμανση.
5. Καθιστώντας το Βιομεθάνιο Ευρέως Προσβάσιμο
Το βιομεθάνιο είναι μια τοπική, ανταγωνιστική και άμεσα διαθέσιμη λύση, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές ή τομείς που είναι δύσκολο να εξηλεκτριστούν. Πρέπει να ενσωματωθεί πλήρως στη στρατηγική της ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης.
Ο Jeroen Sanders, Αντιπρόεδρος του GD4S, τόνισε πως το βιομεθάνιο είναι κρίσιμο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τον άνθρακα και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κυκλική οικονομία και την ασφάλεια εφοδιασμού. Όμως, για να επιταχυνθεί η ανάπτυξή του, απαιτείται σαφές κανονιστικό πλαίσιο και στοχευμένες δράσεις.