MENU

«Μπάζει νερά» το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου – Σύμβαση του ΑΔΜΗΕ οδηγεί, ενδεχομένως, σε οριστικό ναυάγιο

Το γεωπολιτικό ρίσκο και η αδυναμία του ΑΔΜΗΕ να δώσει εντολή στη γαλλική Nexans για την κατασκευή του καλωδίου, προοιωνίζονται την αποτυχία του εγχειρήματος

Απολύτως παγωμένο παραμένει το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου με όλα τα ζητήματα ανοιχτά και όλες τις πλευρές να τηρούν σιγή ιχθύος για το τι μέλει γενέσθαι.

Το μεγαλύτερο από τα ζητήματα που σχετίζονται με το Great Sea Interconnector είναι το γεωπολιτικό ρίσκο και η στάση που θα τηρήσει η Άγκυρα όταν το ιταλικό πλοίο που έχει αναλάβει να κάνει την έρευνα βυθού, βγει έξω από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εν όψει αυτών των ανησυχιών, αλλά και λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, επί του παρόντος το ιταλικό πλοίο παραμένει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων κοντά στην Κρήτη.

Ωστόσο αυτό σημαίνει καθυστέρηση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων όπως η όδευση αλλά και το μήκος του καλωδίου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δοθεί από τον ΑΔΜΗΕ το τελικό πράσινο φως στη γαλλική Nexans να προχωρήσει στην έναρξη κατασκευής του καλωδίου.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έλεγαν ότι η Nexans έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ full notice to proceed εντός του Δεκεμβρίου, όμως όπως φαίνεται το ζήτημα αντιμετωπίζεται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και ως εκ τούτου η γαλλική εταιρία συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής.

Την ίδια ώρα η κυπριακή ΡΑΕΚ παραμένει ακέφαλη, με αποτέλεσμα να μην προχωρεί στη λήψη κρίσιμων ρυθμιστικών αποφάσεων που σχετίζονται με την αποπληρωμή του έργου μέσω των τελών χρήσης δικτύου, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει σοβαρότατες αντιρρήσεις σε μια σειρά από στοιχεία που έχουν δοθεί από τον ΑΔΜΗΕ.

Από την άλλη πλευρά η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην έγκριση των τελών χρήσης του δικτύου που θα πρέπει να αρχίσουν να τρέχουν από την αρχή του 2025, όμως η απόφαση αυτή από μόνη της δεν ξεμπλοκάρει την κατάσταση.

Η σύμβαση παραχώρησης που τινάζει το έργο στον αέρα

Ταυτόχρονα η κυπριακή κυβέρνηση που έχει δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχει στο έργο με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ συνεχίζει να περιμένει την απάντηση του ξένου οίκου στον οποίο έχει αναθέσει το due diligence.

Απάντηση που όπως φαίνεται θα καθυστερήσει, ενώ οι πληροφορίες που διαρρέουν στον κυπριακό τύπο κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα Φιλελεύθερος έγραφε χθες (11/12) για το «πλέον καυτό θέμα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα το έργο ή τουλάχιστον τη συμμετοχή της Κύπρου», εντοπίζοντας το νέο σημείο διαφωνίας της κυπριακής πλευράς στη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της θυγατρικής του, Great Sea Interconnector.

Πρόκειται για μια σύμβαση που έχει ζητήσει να λάβει από τον ΑΔΜΗΕ ο ξένος οίκος που ελέγχει το έργο για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης και σύμφωνα με τις πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας οι μελετητές εκτιμούν ότι κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την κυπριακή πλευρά.

Ταυτόχρονα η εφημερίδα αμφισβητεί την προοπτική συμμετοχής στο έργου του αμερικανικού fund DFC, αμφισβητώντας έτσι τη στήριξη της αμερικανικής πλευράς στο project.

Σχετικά Άρθρα