Είναι εύκολα στην εγκατάσταση και «ρίχνουν» δραματικά τα κόστη στους λογαριασμούς ρεύματος.
Τι είναι;
Πρόκειται για τα ηλιακά πάνελ… μπαλκονιού, που συνδέονται εύκολα και χωρίς εγκατάσταση, που αποκτούν όλο και περισσότερη δημοτικότητα στην Ισπανία, μετά τη θραύση που σημειώνει η έξυπνη αυτή ενεργειακή πατέντα στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας “Guardian”.
Η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στα μπαλκόνια είναι εύκολη και αποφέρει σημαντικές οικονομίες, ενώ είναι φιλική για το περιβάλλον.
Στη Γερμανία, η εγκατάσταση δύο πάνελ 300 watt μπορεί να μειώσει έως και 30% τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ενός νοικοκυριού, με κόστος που κυμαίνεται από 400 έως 800 ευρώ. Χωρίς την ανάγκη επαγγελματικής εγκατάστασης, τα πάνελ αυτά μπορεί να αποσβέσουν το κόστος τους σε μόλις έξι χρόνια.
Στην Ισπανία, όπου το 2/3 του πληθυσμού ζει σε διαμερίσματα και η τοποθέτηση πάνελ στη στέγη απαιτεί τη συναίνεση των υπολοίπων κατοίκων, η λύση των ηλιακών μπαλκονιών φαίνεται ιδανική.
Με αυτήν τη νέα τεχνολογία, δεν απαιτείται η συναίνεση, εκτός αν η πρόσοψη του κτιρίου είναι ιστορική ή υπάρχει ειδική απαγόρευση από την τοπική αρχή ή τον σύλλογο των κατοίκων. Επιπλέον, αν η ισχύς εγκατάστασης δεν ξεπερνά τα 800 watt, δεν απαιτεί πιστοποίηση, κάτι που θα μπορούσε να κοστίσει από 100 έως 400 ευρώ.
Ο Santiago Vernetta, διευθύνων σύμβουλος της Tornasol Energy, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες προμηθευτών ηλιακών πάνελ στην Ισπανία, τονίζει πως το μεγάλο πλεονέκτημα των ηλιακών μπαλκονιών είναι ότι είναι ευέλικτα, φθηνά και μπορούν να συνδεθούν απευθείας στο δίκτυο μέσω μετατροπέα, εξοικονομώντας το κόστος της εγκατάστασης. Αν και το κόστος των πάνελ συνεχώς μειώνεται, αναφέρει πως το κόστος της εργασίας για την εγκατάσταση είναι συχνά μεγαλύτερο από το κόστος των υλικών.
Όπως με όλα τα ηλιακά συστήματα, η ενέργεια από το μπαλκόνι λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, και η προσθήκη συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες μπορεί να προσθέσει τουλάχιστον 1.000 ευρώ στο συνολικό κόστος.
Η Raquel Paule, διευθύντρια του Ιδρύματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Μαδρίτη, αναφέρεται στην αυξανόμενη δημοτικότητα των ενεργειακών κοινοτήτων, όπου οι κάτοικοι επωφελούνται από τις ηλιακές εγκαταστάσεις σε κοντινά σχολεία ή αθλητικά κέντρα, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στην ανάγκη για συναίνεση των περισσότερων κατοίκων.
Ο Michael Schmela, διευθυντής της αγοράς στην SolarPower Europe, σημειώνει ότι η ενέργεια από τα μπαλκόνια είναι ιδιαίτερα ευέλικτη και μπορεί να ενσωματωθεί ως μέρος του κτιρίου. Ενώ η Γερμανία παραμένει η ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πολωνία ακολουθούν, ενώ η ενέργεια από μπαλκόνι κερδίζει έδαφος και στη Γαλλία.
Η Paule τονίζει ότι η ενεργειακή αυτονομία, είτε σε επίπεδο νοικοκυριών είτε σε επίπεδο ενεργειακών κοινοτήτων, είναι καθοριστική για την ενεργειακή μετάβαση, ιδιαίτερα για τις πόλεις που εξαρτώνται από εξωτερικές πηγές για το 97% του ηλεκτρισμού τους.
Η Γερμανία συνεχίζει να πρωτοστατεί στην ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη, με στόχο να καλύψει το 80% των αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, ενώ η Ισπανία και άλλες χώρες ετοιμάζονται να ακολουθήσουν.