Τον σημαντικό ρόλο των υποδομών φυσικού αερίου, οι οποίοι θα αποτελέσουν πλεονέκτημα για την Ελλάδα, αναφορικά με την ενίσχυση της ευελιξίας και ανθεκτικότητας του ενεργειακού συστήματος, υπογράμμισε η κυρία Barbara Morgante, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon του ομίλου Italgas, μιλώντας την Παρασκευή (28/3) στο 6ο Power & Gas Forum που διοργάνωσε το energypress στην Αθήνα.
«Οι υποδομές φυσικού αερίου αποτελούν πλεονέκτημα για την Ελλάδα, καθώς θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια όχι μόνο στην εξασφάλιση προσιτής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και στην υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης της χώρας μέσω της διανομής ανανεώσιμων αερίων. Αυτό, θα ενισχύσει την ευελιξία και την ανθεκτικότητα ολόκληρου του ενεργειακού συστήματος, επιτρέποντας τη διαφοροποίηση των πηγών, την απαλλαγή της κατανάλωσης από τον άνθρακα και μεγαλύτερη αποδοτικότητα και οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά η B. Morgante.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής της με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Μαστοράκη, η κα Morgante τόνισε ότι τη σημασία που έχει η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, καθώς και η ανάδειξη νέων βιώσιμων λύσεων για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, ιδιαιτέρως σε περιόδους γεωπολιτικών εξελίξεων. «Καμία από τις μορφές ενέργειας δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί υπέρ μίας μόνο λύσης: για την επίτευξη των στόχων της απανθρακοποίησης και τη διατήρηση της ευελιξίας του συνολικού συστήματος, πρέπει να υιοθετηθεί μια ρεαλιστική και όχι ιδεολογική προσέγγιση. Το φυσικό αέριο θεωρείται καύσιμο-γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά στην πράξη είναι πιθανό να συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της ευρωπαϊκής ενεργειακής κατανάλωσης έως το 2050», επισήμανε.
Επίσης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon αναφέρθηκε στη στρατηγική επιλογή της εταιρείας για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, με τη χρήση κορυφαίων έργων υποδομής LNG μικρής κλίμακας.
«Ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα της μητρικής εταιρείας Italgas στη Σαρδηνία, σε περιοχές της Ελλάδας οι οποίες είναι απομακρυσμένες από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου δημιουργούμε έργα υποδομής LNG μικρής κλίμακας, μέσω των οποίων επιτυγχάνουμε σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες με χαμηλότερο κόστος. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο που κατανέμουμε τις δαπάνες μας εξορθολογίζοντας τα κόστη προς όφελος των καταναλωτών», υπογράμμισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon.
Η εταιρεία προχωρά ήδη στην ανάπτυξη υποδομών σε νέες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων, ώστε να καταστούν έτοιμες για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των συμβατικών μετρητών με έξυπνους μετρητές τεχνολογίας «H2 ready» που εγγυάται τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την απομακρυσμένη παρακολούθηση και μέτρηση καταναλώσεων, παρέχοντας τη δυνατότητα διαχείρισης μειγμάτων φυσικού αερίου και ανανεώσιμων αερίων.
Eιπλέον, η εταιρεία χρησιμοποιεί ήδη το σύστημα Picarro, το οποίο πρωτοεφαρμόστηκε στο δίκτυο της Ιταλίας από την Italgas και αποτελεί την πιο προηγμένη τεχνολογία παγκοσμίως για την τακτική παρακολούθηση του δικτύου και την έγκαιρη ανίχνευση διαρροών αερίου, επεκτείνοντας την ανάλυση σε υπέργεια τμήματα του συστήματος διανομής, τα οποία είναι δεν είναι προσιτά με τις συμβατικές μεθόδους.
Επίσης, σε εξέλιξη είναι η δημιουργία ενός ενοποιημένου κέντρου ελέγχου για την απομακρυσμένη παρακολούθηση των δικτύων που διαχειρίζεται η εταιρεία σε όλη τη χώρα, με πολλαπλά οφέλη τόσο σε επίπεδο περιβαλλοντικού αποτυπώματος όσο και στη βάση ετοιμότητας και ελέγχου παραμέτρων για ανανεώσιμα αέρια.
«Τα δίκτυά μας είναι έξυπνα, ψηφιακά και ευέλικτα, έτοιμα να διανείμουν άμεσα βιομεθάνιο και, στο μέλλον, υδρογόνο, σε συνδυασμό με το φυσικό αέριο. Η δέσμευση του Ομίλου μας για αναβάθμιση των δικτύων διανομής μας, ώστε να διακινούν ανανεώσιμα αέρια, ξεκινώντας από το βιομεθάνιο, αποτυπώνεται ήδη στα πλάνα ανάπτυξης του. Η παραγωγή του βιομεθανίου θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη, καθώς συμβάλλει στην κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, δημιουργώντας θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες και, παράλληλα, θα συνεισφέρει στη διαφοροποίηση του εθνικού ενεργειακού μείγματος, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η εγγύτητα των δικτύων με τον τελικό καταναλωτή αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών διανομής φυσικού αερίου. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία αναμένει την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου και ενός δυναμικού και αποτελεσματικού συνόλου ρυθμιστικών κανόνων για την εκκίνηση των επενδύσεων στον τομέα παραγωγής/διανομής ανανεώσιμων αερίων. Στο πλαίσιο αυτό, βεβαίως, είναι σημαντικό να απαντώνται κρίσιμα ερωτήματα για τον επιμερισμό του κόστους παραγωγής βιομεθανίου μεταξύ του παραγωγού και του Διαχειριστή δικτύων αερίων και την ύπαρξη μηχανισμού στήριξης των απαραίτητων επενδύσεων», σημείωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon.
Το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Enaon στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της Enaon EDA, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου 2024-2030 της Italgas, προβλέπει επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για την επέκταση και αναβάθμιση των υποδομών, εξυπηρετώντας περίπου 1 εκατομμύριο καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα και προωθώντας τη μετάβαση στη νέα εποχή με ενεργειακή ασφάλεια, βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα κόστους για όλους.