MENU

Ασυνέπεια στην υποβολή των ΕΣΕΚ προς την Κομισιόν – Ποια κράτη είναι «τυπικά»

Το ελληνικό ΕΣΕΚ αναμένεται να παρουσιαστεί σε δημόσια διαβούλευση σύντομα

Μόλις 10 χώρες έχουν μέχρι σήμερα υποβάλλει τα Εθνικά τους Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα στην Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του euractiv.

H Αυστρία προσφάτως το έκανε, ενώ Γερμανία, Ισπανία και Πολωνία συνεχίζουν να αγνοούν την προθεσμία του Ιουνίου 2024.

Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες έχουν χάσει την προθεσμία του Ιουνίου 2024, με μόνο τη Γαλλία και την Ιταλία να υποβάλλουν τα δικά τους σχέδια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 55% έως το 2030 και να επιτύχει καθαρό μηδέν έως το 2050. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να στέλνουν τακτικά τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους για την επίτευξη των στόχων στις Βρυξέλλες, όπου καταρτίζονται και επανεξετάζονται. Αυτό επιτρέπει στη διοίκηση του μπλοκ να παρακολουθεί εάν τα 27 μέλη του είναι σε καλό δρόμο.

Έχουν σημασία τα ΕΣΕΚ;

Τα μακροπρόθεσμα σχέδια της ΕΕ για το κλίμα δεν αναμένεται να μειώσουν τις ίδιες τις εκπομπές CO2 και αποτελούν απλώς ένα συνδυασμό προγραμματισμένων μέτρων και αξιολογήσεων.

«Η έγκαιρη υποβολή ολοκληρωμένων σχεδίων θα συμβάλει στην ενεργοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων για την επίτευξη των στόχων μας για το 2030», εξήγησε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Μόλις ένας επαρκής αριθμός σχεδίων φτάσει στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή θα είναι επίσης σε θέση να αξιολογήσει εάν το μπλοκ είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του στους τομείς της στέγασης και των μεταφορών και να ζητήσει αλλαγές στην πολιτική της ΕΕ για τις χώρες, σε περίπτωση που δεν είναι.

Τα δεδομένα για την Ελλάδα

Το ελληνικό ΕΣΕΚ αναμένεται να παρουσιαστεί σε δημόσια διαβούλευση σύντομα.

Με αποκλειστικό στόχο την επίτευξη μιας πιο ισορροπημένης ενεργειακής μετάβασης και αποφυγής της επιβράδυνσης της οικονομίας, το νέο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), σε σύγκριση με αυτό που είχε σταλεί στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο του 2023, είναι αρκετά «ψαλιδισμένο».

Σε επίπεδο δαπανών και αξιοποίησης των διαθέσιμων τεχνολογιών, οι στόχοι επαναπροσδιορίστηκαν και οι προβλεπόμενες δαπάνες αγγίζουν τα 94 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2030.

Ειδικότερα, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών, οι αγορές ηλεκτρικών οχημάτων και η αντικατάσταση παλαιού οικιακού εξοπλισμού «καλύπτουν» τα 65 δις. ευρώ του πακέτου και τα υπόλοιπα 29 δις. ευρώ τη παραγωγή ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ και φυσικού αερίου.

Σχετικά Άρθρα