MENU

Αστερίσκοι της Κομισιόν για το ελληνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Οι παρατηρήσεις στο ελληνικό draft

Κενό στη σχεδίαση μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αλλά και την απουσία πλάνου για την πλήρη απόσυρση των ενισχύσεων σε ορυκτά καύσιμα, διαπιστώνει η Κομισιόν στην αξιολόγηση του draft του επικαιροποιημένου ελληνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν τους φιλόδοξους στόχους για διείσδυση των ΑΠΕ, αλλά και τα μέτρα για ενίσχυση της διασύνδεσης με τις όμορες γειτονικές αγορές.

Ειδικά για τις ΑΠΕ, οι Βρυξέλλες επισημαίνουν πως το ελληνικό draft προβλέπει ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα φτάσει το 82% το 2030 στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, με την ηλιακή ενέργεια να γίνεται η κύρια πηγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το μερίδιο της αιολικής ενέργειας και της εγκατεστημένης ισχύος αιολικών έργων προβλέπεται να διπλασιαστεί το 2030 σε σύγκριση με το 2023.

Όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, σημειώνεται πως το ελληνικό προσχέδιο είναι ενημερωτικό και λεπτομερές, περιλαμβάνει ορόσημα και μέτρα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανακαίνισης κτιρίων καθώς και μέτρα που αντικατοπτρίζουν την αρχή «πρώτα η ενεργειακή απόδοση».

Σχετικά με την απανθρακοποίηση, το ελληνικό ΕΣΕK σύμφωνα με τις Βρυξέλλες αναδεικνύει τη σημασία των τεχνολογιών μείωση των εκπομπών, όπως των τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, ενώ παρέχει προβλέψεις για την αναμενόμενη δυναμικότητα των αντίστοιχων υποδομών έως το 2050.

Παράλληλα, στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, το Σχέδιο καθορίζει στόχους και πολιτικές για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρείας στρατηγικής διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά και φιλόδοξων προβλέψεων για την αποθήκευση ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες τονίζουν πως το draft δεν αναλύει τους κινδύνους από την κλιματική κρίση, συμπληρώνοντας ότι δεν εντοπίζονται οι ευαλωτότητες της χώρας σε αυτό τον τομέα, με συνέπεια να υπονομεύονται οι πολιτικές προσαρμογής στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επίσης, όσον αφορά τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, το Σχέδιο δεν διαθέτει πληροφορίες για το πώς και πότε αυτές οι επιδοτήσεις θα καταργηθούν σταδιακά, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου του υψηλού μεριδίου τους στις συνολικές ενεργειακές ενισχύσεις.

Σχετικά Άρθρα