Η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ τόσο στον ενεργειακό όσο και στον αμυντικό τομέα ήταν το αντικείμενο των χθεσινών (30/3) συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ, αλλά και ανώτατα στελέχη του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), καθώς και με εκπροσώπους της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.
Κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ισραήλ ο κ. Μητσοτάκης προσέφερε την ελληνική υποστήριξη στην άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και εξέφρασε την ελπίδα ότι το συντομότερο δυνατό θα υπάρξει νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα.
Εξάλλου οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος της ενέργειας ως παράγοντα διασύνδεσης μεταξύ των χωρών και διασφάλισης της σταθερότητας ήταν το κεντρικό αντικείμενο της συνάντησης Μητσοτάκη – Νετανιάχου.
Πρόθεση της ελληνική πλευράς στη συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου είναι η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του Ισραήλ στην υπόθεση του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου, το οποίο σχεδιάζεται να καταλήξει στο Ισραήλ.
Όπως αναφέρουν παράγοντες που γνωρίζουν καλά το θέμα, το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ, που μέσω αυτού θα πάψει να είναι απομονωμένο ενεργειακά αφού αυτή τη στιγμή δρα σε μια περιοχή με την οποία δεν διαθέτει την παραμικρή διασύνδεση.
Επανέναρξη των εργασιών για τη διασύνδεση
Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει το πράσινο φως για την επανέναρξη των ερευνών για την όδευση του καλωδίου αφού όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτό θα γίνει με βάση τις ανάγκες του έργου και τον προγραμματισμό της εταιρίας (ΑΔΜΗΕ) και δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας από την Τουρκία.
Όπως είναι γνωστό, οι έρευνες από τη γαλλική Nexans για την όδευση του καλωδίου, επί της ουσίας σταμάτησαν το καλοκαίρι του 2024, στα ανοιχτά της Κάσου και της Καρπάθου όταν το πλοίο της γαλλικής εταιρίας εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την επανέναρξη των ερευνών περί τα τέλη Απριλίου, ενώ περί τα μέσα του μήνα αναμένεται στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας και ο ελλιμενισμός του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ στον Πειραιά.
Μάλιστα εκτιμάται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για την τετραμερή συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λιβάνου.
Αναβίωση του project East Med
Πέραν της ηλεκτρικής διασύνδεσης στις επαφές των δύο πλευρών φαίνεται ότι με πρωτοβουλία του Ισραήλ αναβιώνει και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, τουλάχιστον σε ότι αφορά το τμήμα του Ισραήλ – Κύπρος.
Το Ισραήλ που είναι παραγωγός φυσικού αερίου επιθυμεί τη διασύνδεση του με την Κύπρο προκειμένου να εξάγει φυσικό αέριο από το οποίο θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορούσε να επανεισάγει μέσω του καλωδίου.
Με άλλα λόγια η ισραηλινή πλευρά προσβλέπει σε μια κοινή πορεία των δυο project, τα οποία θα μπορούν να συμβάλλουν στην ενεργειακή του ασφάλεια και κυρίως τη διασύνδεση με ευρωπαϊκό έδαφος.
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης στο Τελ Αβίβ με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), καθώς και με εκπροσώπους της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημάνθηκε η σταθερή και ισχυρή συνεργασία που έχει ήδη αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης αυτής της συνεργασίας.