Διευρύνεται το πρόγραμμα «Απόλλων» που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, με την ένταξη -το αμέσως επόμενο διάστημα- και των αγροτικών συνεταιρισμών στους δικαιούχους. Έτσι, και οι συνεταιρισμένοι αγρότες θα μπορούν να επωφεληθούν, στο πλαίσιο του προγράμματος, από μειωμένες τιμές ρεύματος καλύπτοντας παράλληλα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης τους από φωτοβολταϊκά πάρκα.
Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ήταν μέχρι σήμερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α’ και β’ βαθμού), οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ) και οι ΔΕΥΑ.
Η προσθήκη των Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών στους δικαιούχους σημαίνει ότι οι εν δυνάμει ωφελούμενοι αγρότες θα ανέλθουν στο 12% του συνολικού εγχώριου δυναμικού. Υπό αυτή την έννοια, το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και ως δέλεαρ -πέραν των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων- για αγρότες που δεν έχουν μέχρι στιγμής συνεταιριστεί, για να ενταχθούν σε κάποιο συνεργατικό σχήμα.
Oι διαγωνισμοί του ΥΠΕΝ
Το «πράσινο» ρεύμα που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά που συνδυάζονται με αποθήκευση (υπενθυμίζεται ότι το «Απόλλων» αποσκοπεί ακριβώς στην προώθηση των εν λόγω επενδύσεων), θα προορίζεται για την κάλυψη ενός σημαντικού ποσοστού των καταναλώσεων των δικαιούχων, μέσω συμψηφισμού.
Μετά τον υπολογισμό των καταναλωτικών αναγκών των δικαιούχων ανά Περιφέρεια, το ΥΠΕΝ θα διενεργήσει 13 μειοδοτικούς διαγωνισμούς (έναν σε κάθε Περιφέρεια) για πιο ώριμα έργα που διαθέτουν ήδη όρους σύνδεσης και συνδυάζονται με αποθήκευση.
Τα έργα που θα προκριθούν θα είναι αυτά που θα ζητήσουν τη μικρότερη αποζημίωση για την παραγόμενη ενέργεια και -όπως προβλέπεται- θα υπογράψουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ και θα έχουν εγγυημένο έσοδο για περίοδο 20 ετών.
Πριν από τη διενέργεια κάθε διαγωνισμού, θα προηγηθεί η λεπτομερής ανάλυση του προφίλ κατανάλωσης των δικαιούχων κάθε Περιφέρειας, ώστε να προκύψει η συνολική ισχύς των έργων που θα χρειαστούν για καλύψουν το ποσοστό – στόχο. Έτσι, θα υπάρχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα πόσα έργα θα πρέπει να κατακυρώσουν αποζημίωση και, κατά συνέπεια, η δημοπρατούμενη ισχύς.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος
Ήδη δικαιούχοι του προγράμματος είναι τα 127.500 νοικοκυριά που υπάγονται στο ΚΟΤ Α, καθώς και το σύνολο των ΔΕΥΑ (9.455 παροχές) και των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ (3.570 παροχές). Επίσης, σκοπός είναι το «Απόλλων» να καλύψει τις 13 Περιφέρειες και τους 332 Δήμους της χώρας (όπου είναι τεχνικά εφικτό και ανάλογα με την εξέλιξη των διασυνδέσεων), ώστε να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος των εγκαταστάσεών τους και του οδοφωτισμού.
Μία προκαταρκτική εκτίμηση τοποθετεί το απαιτούμενο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών στα επίπεδα των 1,1 GW συνολικής ισχύος. Όπως είναι φυσικό, το μέγεθος αυτό θα αυξηθεί, με την ένταξη και των συνεταιρισμένων αγροτών. Η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, το σύνολο των δικαιούχων, εκτιμάται σε 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.