MENU

Από το υπουργικό της Κύπρου «περνά» η έγκριση χρηματοδότησης των 125 εκατ. για τον GSI

Μέχρι την Παρασκευή (6/9) η λήψη της απόφασης

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενδεχομένως να κληθεί σήμερα να εγκρίνει την πρόταση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου για έκδοση απόφασης αναφορικά με τη χρηματοδότηση του φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης με 125 εκατ., στο στάδιο των κατασκευαστικών εργασιών.

Αν και πληροφορίες του Φιλελεύθερου χθες βεβαίωναν ότι το θέμα θα έκλεινε σήμερα σε επίπεδο Υπουργικού, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως η λήψη απόφασης να αναβληθεί για αύριο ή την Παρασκευή, καθώς είναι αρκετά πιθανό να μην είναι εγκαίρως σήμερα όλα τα έγγραφα διαθέσιμα για τα μέλη της Κυβέρνησης.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα έχει ήδη τη συγκατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν αναμένονται εκπλήξεις στο Υπουργικό.

Υπάρχει ωστόσο ενδιαφέρον για επιφυλάξεις ή ενστάσεις που δυνατό να εκφραστούν από κάποιους υπουργούς, με την προσοχή να επικεντρώνεται στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος κατά καιρούς εξέφρασε προβληματισμό για κάποιες οικονομικές παραμέτρους της διασύνδεσης, οι οποίες όμως πιο πολύ συνδέονται με την υπό εξέταση συμμετοχή του κράτους στο επενδυτικό σχήμα που θα προωθήσει τη διασύνδεση, παρά με το τελικό περιεχόμενο του ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο ούτως ή άλλως ήταν σε μεγάλο μέρος του καθορισμένο -και δεσμευτικό- προ πολλού. Και προέβλεπε εξαρχής ανάληψη όλου του κόστους από τους καταναλωτές.

Επειδή όμως η συμφωνία που έγινε τη Δευτέρα περιλαμβάνει υποχρέωση του κράτους να χορηγεί έμμεσα στον Great Sea Interconnector 25 εκατ. τον χρόνο, μέχρι και το 2029, κάποια από τα οποία θα προέρχονται από τις δημοπρατήσεις ρύπων, είναι προφανές πως η θέση του Μάκη Κεραυνού, αλλά και της υπουργού Περιβάλλοντος, έχουν τη σημασία τους, ανεξάρτητα αν τελικά η συμφωνία θα εγκριθεί από το Υπουργικό.

Τι προβλέπει η φόρμουλα

Όπως πληροφορείται ο Φιλελεύθερος, η φόρμουλα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών, με παρότρυνση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ (η οποία στήριξε απροκάλυπτα σχεδόν όλα τα αιτήματα του ΑΔΜΗΕ, φοβούμενη και το δικό της πολιτικό κόστος σε περίπτωση δεύτερου φιάσκου για το ίδιο έργο μέσα σε 11 μήνες), προβλέπει ότι η ΡΑΕΚ θα χρεώνει τέλη δικτύου ανά κιλοβατώρα στους καταναλωτές ρεύματος για τα 25 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε να πληρώνει ετησίως το κράτος στον φορέα της διασύνδεσης. Ταυτόχρονα, όμως, βάσει της απόφασης που αναμένεται να εγκριθεί, η Κυβέρνηση θα παραχωρεί έκπτωση στους καταναλωτές (εν είδει επιχορήγησης ηλεκτρισμού), με τρόπο ώστε στον ίδιο λογαριασμό ρεύματος να εμφανίζονται η χρέωση του τέλους για τη διασύνδεση και η ισόποση αφαίρεση μέσω κρατικής χορηγίας. Η φόρμουλα αυτή υιοθετήθηκε για να ξεπεραστούν τυχόν ενστάσεις για κρατική ενίσχυση προς τον Great Sea Interconnector.

Αμέσως μετά η ΡΑΕΚ

Αφού λάβει την απόφασή του το Υπουργικό, θα ενημερωθεί γραπτώς η ΡΑΕΚ, η οποία τυπικά θα επικαλεστεί την πρόνοια της νομοθεσίας που ορίζει ότι η ρυθμιστική αρχή λαμβάνει υπόψη για τις αποφάσεις της τις πολιτικές της Κυβέρνησης και θα εγκρίνει τροποποιήσεις στη ρυθμιστική απόφαση της 2ας Ιουλίου 2024.

Θα απαληφθεί η πολυσυζητημένη πρόνοια για έναρξη της χρέωσης των καταναλωτών για σκοπούς διασύνδεσης μετά τη λειτουργία του έργου και θα ενσωματωθεί διατύπωση που θα εκφράζει τη φόρμουλα που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΑΔΜΗΕ, με συμμετοχή και της ΡΑΕΚ.

Επίσης, θα τροποποιηθούν οι παράγραφοι της ρυθμιστικής απόφασης που αναφέρονται στο μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (απόδοση κεφαλαίου στον επενδυτή), ώστε το προνομιακό ποσοστό απόδοσης (premium wacc) να καταλήγει σε 8.3% για 17 χρόνια, αντί για 12 χρόνια που προβλέπει η υφιστάμενη απόφαση.

Η παράγραφος για την οικονομική εξασφάλιση του φορέα υλοποίησης σε περίπτωση γεωπολιτικού κωλύματος δεν θα τροποποιηθεί, αλλά πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι σύντομα η ελληνική Κυβέρνηση και ο ΑΔΜΗΕ θα επανέλθουν για την τροποποίηση και αυτής.

Με ή χωρίς έγκριση της Βουλής;

Εν αναμονή της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα ρίξει φως σε κάποιες λιγότερο αντιληπτές πτυχές της συμφωνίας της Δευτέρας, καταγράφεται έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης ως προς τις διαδικασίες με τις οποίες ένα μέρος των εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου θα καταλήγει στον ΑΔΜΗΕ, από το 2025 έως και το 2029.

Με βάση τον νόμο που διέπει τη διάθεση των εσόδων από τους ρύπους, οποιαδήποτε δαπάνη πρέπει να εντάσσεται στον προϋπολογισμό και να εγκρίνεται από τη Βουλή. Δεν είναι όμως βέβαιο κατά πόσο θα χρειαστεί για τη δόση του 2025 να κατατεθεί τώρα ή το επόμενο διάστημα προϋπολογισμός (κάτι που θα έδινε το δικαίωμα στη Βουλή να τον καταψηφίσει, δεδομένων των ενστάσεων αρκετών βουλευτών), καθώς όπως αναφέρθηκε ανεπίσημα, υπάρχουν ήδη εγκριμένα κονδύλια, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ (όχι από το Ταμείο Ρύπων, αλλά από το Ταμείο Ανάκαμψης), για τους σκοπούς της ηλεκτρικής διασύνδεσης, χωρίς άλλες πληροφορίες.

Το θέμα, που συζητείται μεταξύ βουλευτών, οι οποίοι αποτάθηκαν και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, θα ξεκαθαρίσει εντός της ημέρας.

Σχετικά Άρθρα