«Ποδαρικό» με υψηλότερες τιμές στα πράσινα τιμολόγια έκανε ο Ιούνιος, ακολουθώντας τη συνήθη εξέλιξη των χονδρεμπορικών τιμών κατά τη θερινή περίοδο, οπότε κλιμακώνεται και η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.
Όπως φαίνεται από τα προθεσμιακά συμβόλαια που συνάπτουν οι πάροχοι για την προαγορά ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, η ανοδική τάση των τιμών θα διατηρηθεί μέχρι τον Αύγουστο, αν και χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση προς τα πάνω, συγκριτικά με τον τρέχοντα μήνα.
Οι χονδρεμπορικές τιμές αναμένεται να επανέλθουν σε τροχιά αποκλιμάκωσης από τον ερχόμενο Οκτώβριο, επιστρέφοντας ακόμη και τον Νοέμβριο στα δεδομένα των εαρινών μηνών του 2024.
Η τάση για τα κίτρινα τιμολόγια
Καθώς τα κυμαινόμενα (κίτρινα) προϊόντα, με ex-post τιμολόγηση, επηρεάζονται από την τάση των χονδρεμπορικών τιμών ένα μήνα νωρίτερα από τα πράσινα, είχαν ήδη σημειώσει αύξηση από τον Μάιο, ωστόσο θα ξεκινήσουν να μειώνονται σταδιακά από τον Σεπτέμβριο, «ξεφουσκώνοντας» τους λογαριασμούς των καταναλωτών με τις αντίστοιχες συμβάσεις προμήθειας.
Και εδώ ισχύει η «διαφορά φάσης», καθώς από τα προθεσμιακά συμβόλαια συνάγεται ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά μέχρι τον Ιούλιο -και πάλι χωρίς σημαντική αύξηση σε σχέση με σήμερα- για να ξεκινήσουν να μειώνονται από τον Αύγουστο.
Η τάση αυτή θα επιταχυνθεί κατά το φθινόπωρο, επαναφέροντας τις τιμές της λιανικής στην «κανονικότητα» των χαμηλών χρεώσεων της περασμένης άνοιξης.
Οι αστάθμητοι παράγοντες της χονδρεμπορικής αγοράς
Σημειώνεται βέβαια ότι οι προβλέψεις αυτές μπορεί τελικά να μην επαληθευτούν, όπως στην περίπτωση που ο καιρός επηρεάσει τόσο τη ζήτηση όσο και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Κι αυτό γιατί αφενός οι καύσωνες του καλοκαιριού μπορούν να «εκτινάξουν» τις τιμές και αφετέρου η επίδραση των ΑΠΕ στην αγορά είναι μεγάλη, με δεδομένη την υψηλή συμμετοχή τους στην ηλεκτροπαραγωγή.
Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των χονδρεμπορικών τιμών κατά τους προσεχείς μήνες είναι και η τιμή του φυσικού αερίου, του καυσίμου που χρησιμοποιούν οι θερμικές μονάδες για να σταθεροποιούν το σύστημα, συμπληρώνοντας τις απαιτούμενες ποσοτήτες ηλεκτρικής ενέργειας.
Ως γνωστόν, η διαταραχή της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φ.α. λόγω π.χ. βλάβης σε υποδομές, αγωγούς ή ακόμα και αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις, μπορεί να πιέσει τις τιμές προς τα πάνω, συμπαρασύροντας έτσι και τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.