MENU

Αντίστροφη μέτρηση για το θεσμικό πλαίσιο του βιομεθανίου

Το ΥΠΕΝ αναμένεται να προχωρήσει σε κλειστή διαβούλευση με φορείς και εκπροσώπους της αγοράς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση του γενικού θεσμικού πλαισίου και την «ενεργοποίηση» της νέας αγοράς των ανανεώσιμων αερίων, του βιομεθανίου και του βιαερίου.

Μέσα στον Σεπτέμβριο το ΥΠΕΝ θα θέσει το σχετικό νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, ωστόσο διάφορες πτυχές του, μεταξύ των οποίων και αυτές που αφορούν τους διαγωνισμούς, βρίσκονται σε αυτή τη φάση υπό επεξεργασία. Το ΥΠΕΝ αναμένεται να προχωρήσει σε κλειστή διαβούλευση με φορείς και εκπροσώπους της αγοράς στο πλαίσιο της οποίας θα συγκεντρώσει τα σχόλιά τους για να προβεί στη συνέχεια σε ανοιχτή διαβούλευση.

Αν και το κομμάτι του πλαισίου αποτελεί σημαντική πρόοδο, σε επόμενη φάση θα χρειαστεί να ακολουθήσει νέο ν/σ που θα εξειδικεύει επιμέρους παραμέτρους όπως η αποζημίωση των έργων, το καθεστώς ενίσχυσης, οι ταρίφες και άλλα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν.

Επιφυλακτική η αγορά για τους διαγωνισμούς

Δεδομένου του μικρού μεγέθους της συγκεκριμένης αγοράς και -κατά συνέπεια- του περιορισμένου ανταγωνισμού, στελέχη του κλάδου εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι διαγωνισμοί είναι -τουλάχιστον για την ώρα- το κατάλληλο εργαλείο για την προώθηση των σχετικών επενδύσεων.

Κι αυτό γιατί οι διαγωνιζόμενοι -απουσία σημαντικού ανταγωνισμού- θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις υψηλότερες δυνατές προσφορές, ακυρώνοντας πρακτικά τη λογική των διαγωνισμών που πραγματοποιούνται με στόχο τη μείωση των τιμών, μέσα από τις χαμηλότερες προσφορές. Επιπλέον, εκτιμάται ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες όντας χρονοβόρες, αντί να βοηθήσουν, θα φέρουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της νέας αγοράς.

Σήμερα η συνολική ισχύς των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με βιοάεριο ανέρχεται σε περίπου 115 MW, όταν οι ποσοστώσεις που ισχύουν εδώ και μία δεκαετία είχαν θέσει τον πήχη στα 250 MW. Σύμφωνα με εκπροσώπους του χώρου, αυτό είναι κάτι που καταδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω ωρίμανση της αγοράς μέχρι να αποκτήσει την «κρίσιμη μάζα» που θα δώσει νόημα στις ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Στην αγορά αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 38 μονάδες που παράγουν 0,9 TWh ετησίως. Το συνολικό κόστος που θα απαιτηθεί για την αναβάθμισή τους ανέρχεται σε 69 εκατ. ευρώ ενώ συνολικό κόστος σύνδεσης τα 24,3 εκατ. ευρώ. Οι 60 νέες εγκαταστάσεις, κόστους 253 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα παράγουν 1,2 ΤWh κάθε χρόνο.

Στο πρόσφατο συνέδριο «Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο», φορείς και στελέχη της αγοράς συζήτησαν αναλυτικά για το ν/σ του ΥΠΕΝ που οδεύει σε δημόσια διαβούλευση.

Εστίασαν σε θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας που αφορούν το βιομεθάνιο, δηλαδή τη συλλογή της πρώτης ύλης και την έγχυση του ανανεώσιμου καυσίμου στα δίκτυα μεταφοράς ή διανομής φυσικού αερίου. Μίλησαν επίσης και για θέματα που σχετίζονται άμεσα με τη βιωσιμότητα των μονάδων όπως οι οικονομικές ενισχύσεις, που εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα- και οι πιστοποιήσεις του βιομεθανίου ως ανανεώσιμου αερίου.

Σχετικά Άρθρα