Ακόμη και μέσα στον Μάρτιο είναι πιθανό να ξεκινήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», με σκοπό την επιδότηση αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ο λόγος είναι πως το πρόγραμμα προέρχεται από αναδιάταξη του «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», με την απόσπαση του κονδυλίου (ύψους 30 εκατ. ευρώ) το οποίο προβλεπόταν για την ενίσχυση συστημάτων για γεωργούς και αγρότες.
Έτσι, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων είναι ουσιαστικά έτοιμη, καθώς θα αποτελέσει «κλώνο» του πληροφοριακού συστήματος PVStegi του ΔΕΔΔΗΕ, με το οποίο «τρέχει» το «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Επίσης, και ο Οδηγός του προγράμματος θα αντιγράφει εν πολλοίς όσα προβλέπονταν για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά στο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».
Μία από τις αλλαγές του νέου Οδηγού θα είναι η αύξηση της μέγιστης ισχύος των επιδοτούμενων συστημάτων, η οποία θα ενισχυθεί στα 50 kW, από 10 kW που προβλεπόταν στο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Ο λόγος είναι πως στόχος είναι να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες ακόμη πιο ενεργοβόρων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι το μικρό όριο ισχύος ήταν η αιτία που έχουν υποβάλει λίγοι αγρότες αίτηση στο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», καθώς δεν έχουν ξεπεράσει τους 800. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΥΠΕΝ, το νέο ανώτατο όριο ισχύος καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των 193.000 αγροτικών παροχών που υπάρχουν στη χώρα.
Τι μένει να «κλειδώσει» μέχρι την έναρξη του προγράμματος
Μία ακόμη εκκρεμότητα, που θα πρέπει να λυθεί μέχρι την «πρεμιέρα» του προγράμματος, είναι να οριστικοποιηθεί από το ΥΠΕΝ το ύψος της επιδότησης. Υπενθυμίζεται ότι στο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» τα αγροτικά συστήματα επιδοτούνταν κατά 40% και οι μπαταρίες κατά 90%. Η προσθήκη μπαταρίας ήταν προαιρετική για τους αγρότες.
Μέχρι την έναρξη του προγράμματος, θα πρέπει επίσης ο ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει στη δέσμευση του ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο, η οποία προορίζεται για τα επιδοτούμενα συστήματα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος θα αυξηθεί άμεσα, από 3 MW σε 6 MW ανά υποσταθμό του δικτύου διανομής. Με δεδομένο ότι είναι εγκατεστημένοι 225 υποσταθμοί σε όλη τη χώρα, η δεσμευμένη δυναμικότητα θα ανέλθει στα 1.350 MW.
Φωτοβολταϊκά για φθηνότερο ρεύμα και σε άλλες κατηγορίες αγροτών
Τα φωτοβολταϊκά θα χρησιμοποιηθούν με σκοπό την μείωση των ανταγωνιστικών χρεώσεων ρεύματος κατά 30% και άνω -σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα- για μία περίοδο 10 ετών και για τους συνεταιρισμένους αγρότες ή όσους ασκούν συμβολαιακή γεωργία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου.
Η μείωση αυτή θα επιτευχθεί μέσω σύναψης δεκαετούς διμερούς σύμβασης αγοραπωλησίας ρεύματος ανάμεσα σε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και επενδυτές ΑΠΕ. Όπως προβλέπεται στο πλαίσιο αυτού του σχήματος, οι επενδυτές θα προχωρούν στην κατασκευή φωτοβολταϊκών με αποθήκευση, από όπου οι προμηθευτές θα «αντλούν» με τη σειρά τους πράσινο και φθηνό ρεύμα για τους αγρότες.
Επίσης, οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του προγράμματος «Απόλλων», του μεγαλύτερου προγράμματος ενεργειακού συμψηφισμού με «πράσινη» ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν ώριμα έργα ΑΠΕ, τα οποία θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας.
Η ενέργεια από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των δικαιούχων, δηλαδή μεταξύ άλλων και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το πρόγραμμα «Απόλλων», οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν επομένως σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.