MENU

Ανταποκρίθηκε το ηλεκτρικό σύστημα τις ημέρες του Πάσχα – Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος black out

Παραμένει σε επιφυλακή το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, καθώς συνεχίζονται οι συνθήκες υψηλής παραγωγής και χαμηλής κατανάλωσης που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση το σύστημα

Χωρίς προβλήματα λειτούργησε το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας κατά τη διάρκεια των αργιών του Πάσχα, παρά τη χαμηλή ζήτηση και την υπερπροσφορά των μονάδων ΑΠΕ που είχε δημιουργήσει έντονους φόβους για την εκδήλωση φαινομένου black out.

Οι μικροί παραγωγοί ΑΠΕ που δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμη σύστημα τηλεχειρισμού των μονάδων τους, όπως συνέβη και τα δυο προηγούμενα Σαββατοκύριακα του Απριλίου, ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των διαχειριστών ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για περικοπή της παραγωγής τους κατά τις ώρες αιχμής δηλαδή από τις 12 έως τις 5 το απόγευμα.

Η αγορά τις ημέρες του Πάσχα χαρακτηρίστηκε από μηδενικές τιμές για αρκετές ώρες, αλλά δεν υπήρξαν προβλήματα, γεγονός που διαπίστωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος που επισκέφθηκαν χθες (21/4) το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στον Άγιο Στέφανο.

Το κέντρο βρισκόταν σε επιφυλακή όλες τις προηγούμενες ημέρες και εξακολουθεί να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα.

Το εφετινό Πάσχα, η ευστάθεια του συστήματος βρισκόταν υπό συνεχή απειλή, καθώς συνέπεσε με το Πάσχα των Καθολικών, πράγμα που σημαίνει μείωση της ζήτησης αλλά και με τις καλές καιρικές συνθήκες τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές χώρες και τη σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ στη χώρα αλλά και στη ΝΑ Ευρώπη, που οδηγούν σε υπερπροσφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Τόσο χθες (Κυριακή του Πάσχα) όσο και σήμερα, το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη χάρη στο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων και στις προσπάθειες των εργαζόμενων σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ» δήλωσε ο κ. Παπασταύρου, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ.

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ τις προηγούμενες ημέρες είχε στείλει προειδοποιήσεις για αυξημένη επιφυλακή για τον πλήρη περιορισμό ισχύος των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που εγχέουν την ηλεκτρική ενέργεια απ’ ευθείας στο Δίκτυο Διανομής του ΔΕΔΔΗΕ και ανήκουν στην ομάδα Β, δηλαδή δεν διαθέτουν τηλεχειρισμού.

Τέτοιες προειδοποιήσεις εστάλησαν τόσο το Μεγάλο Σάββατο (19/4)) για την Κυριακή του Πάσχα (20/4) όσο και ανήμερα το Πάσχα για χθες Δευτέρα (21/4). Ωστόσο προηγούμενη προειδοποίηση που είχε στείλει ο ΑΔΜΗΕ για το ενδεχόμενο περικοπών έγχυσης το Μεγάλο Σάββατο( 19/4), ανεστάλη μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε ο Διαχειριστής την Μεγάλη Παρασκευή (18/4).

Συμμόρφωση ή πρόστιμο

Σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές διατάξεις οι παραγωγοί και οι αυτοπαραγωγοί της Ομάδας Β είναι υποχρεωμένοι, μόλις λάβουν το σχετικό μήνυμα από τον ΔΕΔΔΗΕ, να διασφαλίσουν με δικές τους ενέργειες τη μη έγχυση ενέργειας από τους σταθμούς τους κατά το χρονικό διάστημα που ορίζει η σχετική εντολή.

Όσοι δεν το πράξουν χρεώνονται με πρόστιμα από 500 ευρώ/MWh ως 1.500 ευρώ/MWh για την ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που έδωσαν στο σύστημα τις ώρες της υποχρεωτικής περικοπής.

Για σήμερα (22/4), πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τις αργίες του Πάσχα, για την οποία όμως εξακολουθεί να ισχύει η προειδοποίηση του ΑΔΜΗΕ προς του παραγωγούς για το ενδεχόμενο περικοπών, ο όγκος συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται κατά 16,83% σε σχέση με χθες, στις 258.305,98 MWh και ταυτόχρονα αυξάνεται κατά 58% η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, φθάνοντας στα 107,58 ευρώ/MWh, από 70,28 ευρώ/MWh τη Δευτέρα του Πάσχα.

Η ελάχιστη οριακή τιμή για σήμερα τοποθετείται στα 30,40 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 253,12 ευρώ/MWh, ενώ χθες ήταν 2,93 ευρώ/MWh και 139,23 ευρώ/MWh, αντίστοιχα.

Την Κυριακή του Πάσχα καταγράφηκε η πιο χαμηλή μέση τιμή της τελευταίας περιόδου, 66,48 ευρώ/MWh, με την ελάχιστη οριακή τιμή να βρίσκεται στο 0 και τη μέγιστη στα 139,23 ευρώ/MWh, ενώ το Μεγάλο Σάββατο οι τιμές κινήθηκαν από 0,20 ευρώ/MWh ως 175,37 ευρώ/MWh, με μέση τιμή στα 72,14 ευρώ/MWh.

Οι μηδενικές και γενικότερα οι πολύ χαμηλές τιμές καταγράφονται από τις 11-12 το πρωί ως νωρίς το απόγευμα δηλαδή τις ώρες που παράγουν τα φωτοβολταϊκά και αντίστοιχα οι μέγιστες τιμές, όταν δύει ο ήλιος, μεταξύ 7-8 το απόγευμα, όταν οι ανάγκες του συστήματος καλύπτονται από άλλες πηγές παραγωγής ηλεκτρισμού όπως υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο κ.α.

Σχετικά Άρθρα