MENU

Ανοίγει ο δρόμος για τον Great Sea Interconnector – Σε κοινή γραμμή οι δηλώσεις των Σκυλακάκη – Παπαναστασίου

Εποικοδομητική η συνάντηση των δύο πλευρών - Το έργο τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σε κοινή γραμμή κινούνται πλέον Ελλάδα και Κύπρος αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, δεδομένου ότι στη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Γιώργο Παπαναστασίου επιβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία των τελευταίων μηνών.

«Σήμερα λάβαμε την απαντητική επιστολή, στη δική μας επιστολή, η οποία εστάλη στις 3 Δεκεμβρίου. Απαντά σε όλες τις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ουσιαστικά αναμένει αυτή την τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κύπριος υπουργός, στοιχείο που υποδηλώνει την αισιόδοξη ενατένιση του Great Sea Interconnector. Από την πλευρά, ο Έλληνας ΥΠΕΝ τόνισε ότι «απαντούμε ικανοποιητικά στα θέματα που τέθηκαν».

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Με τον φίλο και συνάδελφο Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, τον αγαπητό Γιώργο, είχαμε μία -όπως πάντα- θερμή συνάντηση και του παρέδωσα, επίσης, την απάντηση του ΑΔΜΗΕ και της ελληνικής πλευράς σε μία σειρά από θέματα, σε σχέση με τον Great Sea Interconnector, το καλώδιο που κατασκευάζεται για να ενώσει την Ελλάδα με την Κύπρο και στη συνέχεια με το Ισραήλ. Θεωρώ ότι απαντούμε σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό στα θέματα που τέθηκαν, στο πλαίσιο μίας πολύ καλής συνεργασίας, την οποία έχουμε τους τελευταίους μήνες».

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, τόνισε: «Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον φίλο Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ήταν κάτι το οποίο χρειαζόταν. Έχουμε παραλάβει, σήμερα, την απαντητική επιστολή, στη δική μας επιστολή, η οποία εστάλη στις 3 Δεκεμβρίου. Ακολούθησε συζήτηση στις 27 Δεκεμβρίου. Πιστεύω ότι η επιστολή αυτή απαντά σε όλες τις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ουσιαστικά αναμένει αυτή την τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Το έργο για την Κυπριακή Δημοκρατία του Great Sea Interconnector είναι από τα πιο σημαντικά έργα, διότι τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εννοείται, ότι μέσα στα πλαίσια της μείωσης κόστους ηλεκτρισμού, που είναι ένας από τους πυλώνες της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, η συγκεκριμένη ηλεκτρική διασύνδεση θα δώσει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας ηλεκτρισμού, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνδεθεί, πλέον, με ένα ενιαίο δίκτυο με την Ευρώπη, μέσω Ελλάδος».

Τι έγραφε σήμερα το πρωί το eergodromio.gr

«Στο νέο ασταθές διεθνές περιβάλλον οι χώρες πρέπει να είναι ενεργειακοί κόμβοι, ώστε να ελέγχουν και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό για την Κύπρο να στηρίζει το GSI, αλλά με όρους οικονομικής βιωσιμότητας, τους οποίους να μπορεί να εξηγήσει στους πολίτες της».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου μιλώντας χθες (5/2) σε Έλληνες δημοσιογράφους στο περιθώριο του Athens Energy Summit και πρόσθεσε ότι «η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο περνάει μέσα από τα μεγάλα ενεργειακά έργα και τις διασυνδέσεις».

Ο κ. Παπαναστασίου θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη προκειμένου να συζητήσουν επί της αναλυτικής επιστολής – απάντησης του Έλληνα ομολόγου του σε ότι αφορά στα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η Κύπρος για την συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι κατά τη συνάντηση οι δυο υπουργοί θα συζητήσουν και τις γεωπολιτικές εξελίξεις με δεδομένη την παρουσία τουρκικού πλοίου, το οποίο παρακολουθεί στενά τις ερευνητικές εργασίες των δυο σκαφών της Nexans στα ανοιχτά της Κρήτης.

Πάντως σε ότι αφορά τα ρυθμιστικά και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του έργου εκτιμάται ότι σύντομα θα υπάρξει πλήρης συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, όμως το ζήτημα του γεωπολιτικού ρίσκου παραμένει.

«Παράθυρο ευκαιρίας» για υλοποίηση του έργου

Μάλιστα ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι θα πρέπει το οικονομικό, τεχνολογικό και γεωπολιτικό ρίσκο που συνοδεύουν το έργο να αντιμετωπιστούν παράλληλα, αν και ταυτόχρονα μίλησε για «παράθυρο ευκαιρίας» που πρέπει να αξιοποιηθεί για την προώθηση του έργου. Υπογράμμισε ακόμη ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει την πλήρη πολιτική και οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε ότι ο αμερικανικός παράγοντας έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως υπέρ του έργου και την ίδια ώρα το GSI αποτελεί τη μόνη διέξοδο του Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Μάλιστα τόνισε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, του έδειξαν το σημείο προσγυάλωσης του καλωδίου που θα έρχεται από την Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν επιφυλάξεις για το έργο από την κυπριακή κυβέρνηση τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι το κόστος για τους πολίτες της Κύπρου. Άλλωστε σύμφωνα με το κ. Παπαναστασίου το κόστος είναι ένας βασικός παράγοντας και για τους μεγάλους ξένους χρηματοοικονομικούς οίκους προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους σε αυτό.

Πρόσθεσε ότι η κυπριακή πλευρά βρίσκεται ενώπιον της εισόδου στο έργο με το περίφημο ποσό των 100 εκατ. ευρώ και ότι το όλο θέμα θα αποφασιστεί από το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, εφόσον κατά τη σημερινή συνάντηση των δυο υπουργών και των δυο Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου κριθεί ότι έχουν γίνει βήματα προόδου.

Σχετικά Άρθρα