MENU

Ανάρπαστο το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» – Που δίνει προτεραιότητα το ΥΠΕΝ

Μέχρι τις 15/5 θα είναι ανοιχτές οι αιτήσεις συμμετοχής

Μεγάλη απήχηση καταγράφει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες αγρότες, για την επιδότηση εγκατάστασης φ/β συστημάτων έως 50 kW.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ενεργοποιήθηκε στις 9 Απριλίου με το πλήθος των συμμετοχών να υπερβαίνει -σε επίπεδο δυνητικών επιδοτήσεων- τα 30 εκατ. ευρώ που είναι και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος. Οι αιτήσεις συμμετοχής, οι οποίες θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 15/5, μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις 3.000.

Μόνο το πρώτο 24ωρο μετά την «αυλαία» του προγράμματος οι αιτήσεις προσέγγισαν τις 700 με τις ζητούμενες επιδοτήσεις να ξεπερνούν τα 7,2 εκατ. ευρώ. Μετά την εκπνοή της προθεσμίας, θα ακολουθήσει η κατηγοριοποίηση των αιτήσεων σε δύο ομάδες, βάσει των οποίων θα προκύψουν οι ωφελούμενοι και οι επιλαχόντες.

Προτεραιότητα στα μικρότερα φωτοβολταϊκά

Με στόχο να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αποφασίσει να δώσει προτεραιότητα συμμετοχής στα μικρότερα φ/β έως 10,8 kW (πρώτη ομάδα), με τα φ/β από 10,8 kW έως 50 kW (δεύτερη ομάδα) να ακολουθούν.

Το «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο και «έτρεξε» με διαδικασίες “fast-track” η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ώστε να είναι έτοιμο τον Απρίλιο, έχει ως στόχο τη μείωση των ανταγωνιστικών χρεώσεων ρεύματος κατά 30% και άνω -σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα- για μία περίοδο 10 ετών για επαγγελματίες αγρότες, συνεταιρισμένους αγρότες ή όσους ασκούν συμβολαιακή γεωργία (σ.σ. οι αγροτικές παροχές σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε περίπου 193.000).

Όπως προβλέπεται, αν οι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν πάνω από μία αγροτική παροχή, μπορούν να υποβάλουν αίτηση επιδότησης φ/β έως 50 kW για κάθε μία από αυτές. Απαραίτητο είναι ωστόσο να μην έχουν σε εξέλιξη εργασίες ή παραγγελία για κάποιο άλλο φ/β σύστημα.

Δύο μοντέλα ενεργειακού συμψηφισμού

Η ενίσχυση που θα λάβουν οι αγρότες, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα ανέλθει στο 30% και έως 350 ευρώ/kW. Τα φ/β συστήματα ισχύος έως 30 kW που θα επιδοτηθούν, θα λειτουργούν βάσει του μοντέλου της αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), με στόχο να προσφέρουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη στους δικαιούχους με εκμεταλλεύσεις μικρότερου μεγέθους.

Τα φ/β από 31 έως 50 kW, θα λειτουργούν με το μοντέλο του ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού (net billing), με την περίσσεια της παραγωγής να αποζημιώνεται με σταθερή τιμή από τον ΔΑΠΕΕΠ.

Σχετικά Άρθρα