Την άποψη ότι η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας δεν θα αποτελούσε άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια του εφοδιασμού στην ΕΕ, αλλά φυσικά θα σφίξει την αγορά και θα αυξήσει τις απαιτήσεις εισαγωγής LNG της ΕΕ για να αντικαταστήσει την απώλεια περίπου 15 bcm φυσικού αερίου, διατύπωσε ο ειδικός αναλυτής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Greg Molnar σε θέματα φυσικού αερίου.
Με ανάρτησή του στο linkedin εξηγεί την άρνηση της Ουκρανίας για να μην ανανεώσει τη σύμβαση της διαμετακόμισης με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι το Κίεβο κερδίζει περίπου 800.000 δολ. από τα τέλη διέλευσης, ενώ τα έσοδα της Ρωσίας από από το αέριο που πωλείται μέσω της Ουκρανίας ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παράλληλα, έκανε ιστορική αναδρομή στις ροές ρωσικής διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, καθώς οι πρώτες σταγόνες φυσικού αερίου της Σιβηρίας που έφτασαν στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, αριθμούν περισσότερα από 50 χρόνια. «Εκείνη την εποχή δε οι αγωγοί όχι μόνο εγκαθίδρυαν μια αμοιβαία επωφελής οικονομική σχέση, αλλά θεωρούνταν από πολλούς ως ένας τρόπος για την προώθηση μιας ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Δύσης» συμπλήρωσε.
H αντίδραση της Ευρώπης
«Η ευρωπαϊκή υποδομή αερίου είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να παράσχει μη ρωσικής προέλευσης αέριο στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδών», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν μετά τη χθεσινή προγραμματισμένη εξέλιξη, συμπληρώνοντας πώς ήταν αναμενόμενη και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη γι’ αυτή.
«Έχει ενισχυθεί από το 2022 με νέες δυνατότητες εισαγωγής LNG», πρόσθεσε.
Η ΕΕ έχει βρει εναλλακτικές πηγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ και τις ΗΠΑ, καθώς και φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μάοιστα, τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδια για την πλήρη αντικατάσταση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Η προετοιμασμένη Ελλάδα και ο «Κάθετος Διάδρομος»
Σε ότι αφορά το ελληνικό σύστημα υπάρχει σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι οι ανάγκες της χώρας μπορούν να καλυφθούν μέσω εισαγωγών LNG, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι ροές στο Σιδηρόκαστρο όπου φθάνει ρωσικό αέριο μέσω του βουλγαρικού συστήματος.
Ένα θέμα που απασχολεί την ελληνική πλευρά, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του, είναι οι αμερικανικές κυρώσεις στην Gazprombank που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αδυναμία πληρωμής της Gazprom.
Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να βρεθεί μια τεχνική λύση που να αντιμετωπίζει το θέμα που δημιουργήθηκε και να μην υπάρξουν προβλήματα στην αγορά φυσικού αερίου των χωρών που εξαρτώνται κατ’ εξοχήν από το αέριο αγωγού. Σε αυτό το περιβάλλον φαίνεται να κερδίζει έδαφος ο ελληνικού ενδιαφέροντος «Κάθετος Διάδρομος» μεταφοράς φυσικού αερίου.