Στο επίκεντρο με πολλά ερωτηματικά είναι πλέον η πρωτοβουλία του Donald Trump για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και τον αντίκτυπό τους στις τιμές ενέργειας. Αναλυτές στο Montel τόνισαν μεταξύ άλλων ότι μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει την πιθανότητα αυξημένων ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αν και η τελευταία μπορεί να μην χρειάζεται πλέον αυτούς τους επιπλέον όγκους.
«Αν και δεν αποτελεί επίσημα μέρος οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης κατάπαυσης του πυρός, υπάρχουν σχετικές συνομιλίες για την επανέναρξη ορισμένων ρωσικών ροών φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και προς την ΕΕ», δήλωσε ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων του Eurasia Group.
Αλλά αυτό θα περιλάμβανε αρχικά μόνο «μέτριους όγκους» μεταξύ 15-40 bcm/ημέρα, σε μηνιαία βάση, την ώρα που οι διαμετακομιστικές ροές μέσω Ουκρανίας ανέρχονταν σε περίπου 40 bcm/ημέρα.
Υποχώρηση της πίεσης
«Παρά τους χαμηλούς όγκους, μια τέτοια συμφωνία θα απομάκρυνε σημαντική πίεση από την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου», είπε ο Gloystein, με τις τιμές του TTF νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να έχουν φτάσει σε υψηλό δύο ετών στα 59,39 ευρώ/MWh λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την προσφορά. Σήμερα (14/2) υποχωρεί 5,4% στα 48,54 ευρώ/MWh. Ο Trevor Sikorski, της Energy Aspects, είπε ότι οι ροές διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας θα ήταν η πιο πιθανή οδός προς την Ευρώπη για τυχόν επιστροφή ρωσικών ροών εξαγωγής φυσικού αερίου.
Χρειάζεται η Ευρώπη το φυσικό αέριο;
Έλληνας trader εξέφρασε την εκτίμησή του, λέγοντας ότι η επανέναρξη των προμηθειών φυσικού αερίου θα συμβεί, αλλά όχι αμέσως, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα χρειαστούν «μερικοί μήνες».
«Οι όγκοι είναι επίσης πιθανό να είναι χαμηλότεροι επειδή η Ευρώπη κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο», είπε, με την περιοχή να έχει διαφοροποιήσει την προσφορά της από την έναρξη του πολέμου το 2022.
«Δεύτερον, η Επιτροπή της ΕΕ έχει επανειλημμένα πει ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται τη διέλευση της Ουκρανίας. Και τρίτον, ο Trump θέλει να εξάγει περισσότερο LNG στην Ευρώπη, οπότε το να έχει περισσότερο ρωσικό αέριο εκεί δεν τον βοηθά».
Τέλος, ο αναλυτής της Icis, Robert Songer αναφέρθηκε στον Trump, ο οποίος «καθορίζει τα πάντα, δημιουργώντας φυσικά αστάθεια και αβεβαιότητα», προσθέτοντας ότι ο τερματισμός της σύγκρουσης θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής για τη Ρωσία, εάν μια ειρηνευτική συμφωνία περιλαμβάνει τον τερματισμό των κυρώσεων LNG.
Ο Sikorski της Energy Aspects συμφώνησε, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε άρση των κυρώσεων θα απελευθερώσει περισσότερο ρωσικό LNG, «ιδιαίτερα το Arctic LNG, το οποίο είναι έτοιμο να παράγει και δεν το έχει κάνει λόγω κυρώσεων».