Ανακόπηκε το 2024 η ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την EUPD Research, το 2024 εγκαταστάθηκαν 64 – 65 GW φωτοβολταϊκών, καταγράφοντας αύξηση περίπου 5% σε σχέση με το 2023 όταν είχαν εγκατασταθεί 61,9 GW. Ωστόσο το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών ήταν της τάξης του 50% εξ’ αιτίας της μαζικής στροφής της Ευρώπης στις ΑΠΕ που πυροδότησε η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας.
Το 2024, η πτώση των τιμών της ενέργειας και η επιστροφή σε σχετική σταθερότητα στις ενεργειακές αγορές μείωσαν τον επείγοντα χαρακτήρα που προηγουμένως είχε οδηγήσει σε ταχεία επέκταση.
Σημαντικό ρόλο στην αναστολή της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών το 2024 είχαν και τα προβλήματα συμφόρησης που περιόρισαν την ανάπτυξη.
Για το 2025, η EUPD Research προβλέπει επιστροφή σε διψήφια αύξηση, με τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών να αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 10% σε σύγκριση με το 2024.
Προσαρμογές πολιτικής, επενδύσεις σε υποδομές δικτύου και απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις υπάρχουσες προκλήσεις και να δημιουργήσουν πιο σταθερή τροχιά για την αγορά φωτοβολταϊκών στην ΕΕ.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024, οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν περίπου 83 GW φωτοβολταϊκών μονάδων από την Κίνα, με τις συνολικές εισαγωγές να εκτιμάται ότι έφθασαν περίπου στα 100 GW στο τέλος του έτους.
Η κατάσταση υπερπροσφοράς που υπήρχε στα τέλη του 2023 και στις αρχές του 2024, στη συνέχει άλλαξε.
Το επίπεδο των αποθέματων που αντιπροσωπεύει το 25-30% της ετήσιας εγκατεστημένης χωρητικότητας και συνήθως διατηρείται για να αντιμετωπιστούν διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού, έχει ομαλοποιηθεί αν και παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
Εξάλλου σημαντικό μέρος της κινεζικής παραγωγής απορροφάται και στο εσωτερικό.
Η Κίνα εγκατέστησε μια εντυπωσιακή ισχύ 234 GW Φ/Β το 2023 και το 2024 οι νέες εγκαταστάσεις αναμενόταν να φθάσουν σε περίπου 257 GW. Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση βοηθά στην εξισορρόπηση των όγκων των εξαγωγών, δυνητικά μετριάζοντας τον αντίκτυπο των διακυμάνσεων των διεθνών αγορών.
Χαμηλές τιμές από τους Κινέζους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών
Οι επιθετικές στρατηγικές τιμολόγησης από τους Κινέζους κατασκευαστές οδήγησαν τις τιμές των ηλιακών μονάδων σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το 2024.
Ενώ αυτές οι πτωτικές τιμές έχουν ωφελήσει σημαντικά τους προγραμματιστές έργων και τους τελικούς χρήστες μειώνοντας το κόστος εγκατάστασης, ταυτόχρονα ασκούν σημαντικές πιέσεις στους προμηθευτές, εγείροντας ανησυχίες για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του κλάδου.
Σύμφωνα με τα δεδομένα προμηθειών των εγκαταστατών από το Price and Inventory Tracker της EUPD, η μέση τιμή κρυσταλλικών μονάδων υψηλής απόδοσης το τέταρτο τρίμηνο του 2024 μειώθηκε απότομα σε περίπου 0,20 ευρώ/W, αντιπροσωπεύοντας σημαντική μείωση 31,8% από 0,30 ευρώ/W το 4ο τρίμηνο του 2023.
Επίσης, οι τυπικές κρυσταλλικές μονάδες παρουσίασαν αξιοσημείωτη μείωση τιμής, με πτώση από 0,25 ευρώ/W το 4ο τρίμηνο του 2023 σε 0,22 ευρώ/W το 4ο τρίμηνο του 2024, μείωση 13,7%.
Η μείωση των τιμών ασκεί πιέσεις ακόμη και στους Κινέζους κατασκευαστές, καθώς πολλές μικρές εταιρίες χρεοκοπούν γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους μεγάλους παίκτες.
Αλλά και οι μεγάλες εταιρίες αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Η JinkoSolar, κορυφαίος κινέζος κατασκευαστής, ανέφερε μείωση εσόδων κατά 23%, ενώ απώλειες είχαν οι Longi Green Technology, Tongwei, Trina Solar και JA Solar από τρίμηνο σε τρίμηνο.