Σημαντική αύξηση της επιχορήγησης θα λάβουν το 2024 οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας ως «αντιστάθμιση» του αυξημένου ενεργειακού κόστους και προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της διαρροής άνθρακα (carbon leakage), προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.
Τα επιπλέον κονδύλια που αναμένεται να λάβουν επιχειρήσεις όπως η Αλουμίνιον της Ελλάδος, η HelleniQ Energy, Motor Oil, ΒΙΟΧΑΛΚΟ όπως και επιχειρήσεις παραγωγής χαρτιού ανέρχονται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος της «αντιστάθμισης» για το 2024 να φθάσει στα 280 εκατ. ευρώ.
Η νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες (19/2) στο ΦΕΚ προβλέπει ότι για το 2024 το 25% του συνόλου των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών CO2 θα κατευθυνθεί στις βιομηχανίες ως «αντιστάθμιση» του αυξημένου ενεργειακού κόστους και προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος μεταφοράς της παραγωγής τους σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με τη νέα υπουργική απόφαση προκειμένου να εξασφαλιστούν τα επιπλέον κονδύλια για τη βιομηχανία έγινε αναθεώρηση της κατανομής και συγκεκριμένα μειώθηκε σε 9,51% από 14,61% το ποσοστό των εσόδων των ρύπων που κατευθύνονται στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ.
Επίσης μειώθηκε σε 6,08% από 10,8% το ποσοστό των εσόδων που κατευθύνεται στο Πράσινο Ταμείο και σε 41,82% από 45,82% το ποσοστό των εσόδων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) από το οποίο προκύπτουν και οι επιδοτήσεις που κάνει η κυβέρνηση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων.
Στο 25% από 17% το ποσοστό των εσόδων για αντιστάθμιση
Εκτιμάται ότι οι αλλαγές αυτές έγιναν καθώς η άνοδος των τιμών του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και ως εκ τούτου η αύξηση των εσόδων των μονάδων ΑΠΕ έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ, ενώ σε ότι αφορά το ΤΕΜ είναι πλέον σχετικά περιορισμένες οι ανάγκες επιδοτήσεων των λογαριασμών του ρεύματος.
Σε ότι αφορά τη βιομηχανία πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση του ποσοστού των εσόδων για «αντιστάθμιση» από 17% σε 25% ήταν ένα πάγιο αίτημα.
Πάντως η υπουργική απόφαση συνδέει το ύψος της «αντιστάθμισης» με την εξέλιξη των τιμών του ρεύματος το 2024 σε σχέση με το 2023.
Μετά και την νέα υπουργική απόφαση το συνολικό ύψος της αντιστάθμισης για το 2023 θα ανέλθει σε 287 εκατ. ευρώ και για το 2024 σε 280 εκατ. ευρώ και τούτο παρά το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων το 2023 ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ και το 2024 σε 1,1 δισ. ευρώ.