MENU

Στάσιμη η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ

Εν αναμονή της μείωσης των επιτοκίων

Μολονότι η αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ εμφανίζει σημάδια ενεργοποίησης, όπως παραδοσιακά συμβαίνει την περίοδο της άνοιξης, εντούτοις η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παραμένει στάσιμη.

Ο όγκος των αιτήσεων ήταν σταθερός την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας πτώση 0,7% σε σύγκριση με την προηγούμενη, σύμφωνα με τον εποχικά διορθωμένο δείκτη της Mortgage Bankers Association.

Το μέσο επιτόκιο συμβολαίου για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών με συμβατά υπόλοιπα δανείων (766.550 δολ. ή λιγότερο) μειώθηκε στο 6,93% από 6,97%, ή σε 0,60 από 0,64 (συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας προέλευσης) για δάνεια με μείωση 20%. πληρωμή.

Οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου μειώθηκαν κατά 2% για την εβδομάδα και ήταν 9% χαμηλότερες συγκριτικά με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σήμερα εξακολουθούν να είναι περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από ό,τι ήταν εκείνη την εποχή πέρυσι, επομένως οι πρόσφατοι δανειολήπτες δεν έχουν κίνητρο για αναχρηματοδότηση.

Οι αιτήσεις για υποθήκη για αγορά κατοικίας μειώθηκαν 0,2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν 16% χαμηλότερες από έτος σε έτος.

«Οι αιτήσεις παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες, καθώς οι αγοραστές κατοικιών εξακολουθούν να αναμένουν χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και περισσότερες κατοικίες προς διάθεση στην αγορά», δήλωσε ο κ. Joel Kan, οικονομολόγος MBA.

«Τα χαμηλότερα επιτόκια θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση επιπλέον αποθεμάτων καθώς μειώνεται το lock-in, αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά, καθώς προβλέπουμε ότι τα επιτόκια θα κινηθούν προς το 6% μέχρι το τέλος του έτους», πρόσθεσε.

Εάν ο πληθωρισμός μειωθεί λίγο περισσότερο ή εάν η οικονομία δείξει έντονα σημάδια αποδυνάμωσης, θα γείρει τη ζυγαριά υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων.

Σχετικά Άρθρα