MENU

“Πρωταθλήτρια” στο κόστος στέγασης η Πράγα

Τα ενοίκια αυξήθηκαν 30% την τελευταία πενταετία

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση, η Πράγα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου στεγαστική κρίση και έχει τα πιο απρόσιτα οικονομικά ακίνητα στην Ευρώπη.

Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από την ευρωπαϊκή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico, η οποία αποκάλυψε ότι οι κάτοικοι στην Πράγα πρέπει να κερδίζουν 25 καθαρούς ετήσιους μέσους μισθούς για να αγοράσουν ένα διαμέρισμα 75 τετραγωνικών μέτρων, το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη.

Οι σύλλογοι κατοικιών Arnika, Re-set, Platform for Social Housing, Tenants’ Initiative και Tolerable Housing έγραψαν όλοι ότι η κρίση προσιτότητας της στέγασης στην Πράγα έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Απότομες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 30%. Ταυτόχρονα, οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 21%, αλλά οι πραγματικοί μισθοί – προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό – μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 15%.

Οι αυξανόμενες τιμές έχουν καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την εύρεση ακινήτων για αγορά στην Τσεχία, προκαλώντας απότομη πτώση των ποσοστών ιδιοκτησίας σπιτιού την τελευταία δεκαετία.

Η κατάσταση πιθανότατα θα επιδεινωθεί φέτος – αν και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώνονται από τα τέλη του 2023, οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό θα κεντρίσει το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων και, ως εκ τούτου, θα αυξήσει τις τιμές κατά περίπου 5%.

Ένα ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο της έκθεσης δείχνει ότι έως και το ένα τέταρτο των νοικοκυριών της Πράγας δαπανούν περισσότερο από το 4% του εισοδήματός τους στα έξοδα στέγασης. Η διευθύντρια της Πλατφόρμας για την Κοινωνική Στέγαση Barbora Bírová τόνισε τον δυσανάλογο αντίκτυπο στις ευάλωτες ομάδες, με περίπου 160.000 κατοίκους της Πράγας να βρίσκονται σε αβεβαιότητα ή και αδυναμία να πληρώσουν το ενοίκιο ή τα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με τον δείκτη Deloitte Real Index, για το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, 1 τμ ιδιοκτησίας πωλήθηκε κατά μέσο όρο στο ποσό των 121.700 κορονών Τσεχίας στην πρωτεύουσα. Αυτό είναι περισσότερο από τρεις φορές ακριβότερο από τη φθηνότερη περιοχή της Τσεχίας για ακίνητα, το Ústí nad Labem.

«Η ταχεία αύξηση του κόστους στέγασης ήταν επίσης αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης το 2022», σημείωσαν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι συστάσεις που περιγράφονται στη μελέτη παροτρύνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δώσουν προτεραιότητα στην επέκταση του δημόσιου αποθέματος κατοικιών της Πράγας, που επί του παρόντος περιλαμβάνει μόλις το 5% των διαμερισμάτων της πόλης. Η μελέτη προτείνει επίσης μέτρα όπως η προοδευτική φορολόγηση των μεγάλων ιδιοκτητών ακινήτων για τον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών λόγω της κερδοσκοπίας.

Η μελέτη προτείνει επίσης τη ρύθμιση των αυξήσεων των τιμών ενοικίασης, αντλώντας έμπνευση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών που υποστηρίζουν την εφαρμογή λιγότερο αυστηρών νόμων και την ταχύτερη έκδοση οικοδομικών αδειών, προκειμένου να εκτονώσουν την πίεση στη ζήτηση για στέγαση στην πρωτεύουσα, η ανάλυση υποστηρίζει ότι η ενίσχυση της προσφοράς από μόνη της δεν θα μετριάσει την κρίση.

Σχετικά Άρθρα