MENU

Με εναλλακτικά καύσιμα από την αξιοποίηση αποβλήτων θα λειτουργεί η τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής

Το 2028 θα έχει υποκαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα σε ποσοστό 90%

Περίπου 190.000 τόνους εισερχομένων αποβλήτων μπορούν να επεξεργαστούν σε ετήσια βάση οι μονάδες διαχείρισής τους που εξαγόρασε πρόσφατα από την WATT Recycling η τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής σε Φυλή και Κορωπί.

Μάλιστα, από το εναλλακτικό καύσιμο που παράγεται ο όμιλος Ηρακλής μπορεί να υποκαταστήσει, σύμφωνα με τη διοίκηση του, περίπου 10.000 τόνων στερεών συμβατικών καυσίμων ετησίως.

Με την ένταξη της δραστηριότητας αυτής στο χαρτοφυλάκιό του, ο όμιλος Ηρακλής είναι πλέον σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένη λύση στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, ελαχιστοποιώντας τις ποσότητες που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή και αποφέροντας πολλαπλά οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο τομέας της κυκλικής οικονομίας αποτελεί σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής της τσιμεντοβιομηχανίας και οι μονάδες της WATT Recycling ενισχύουν το μετασχηματισμό της εταιρείας και συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση πολύτιμων φυσικών πόρων και ενέργειας.

Πρόκειται για μία επένδυση, η οποία εκτός των υπόλοιπων ωφελημάτων για τις τοπικές κοινωνίες, προσφέρει και 200 θέσεις εργασίας.

Επίσης η ένταξη των μονάδων της Watt Recycling δημιουργεί συνέργειες με την θυγατρική Geocycle Ελλάς, στον έλεγχο της οποίας έχουν περιέλθει αυτές.

Κι αυτό γιατί μέσω της συνεργασίας των εταιρειών εξασφαλίζονται περισσότερα απορριμματογενή υλικά που είναι κατάλληλα για επεξεργασία και αξιοποίηση από τον όμιλο Ηρακλής.

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ στην κυκλική οικονομία

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής εστιάζει στην ενεργειακή αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων με στόχο το 2028 να έχει υποκαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα κατά 90% από 45% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2023.

Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της Ηρακλής για την τετραετία 2024 – 2027 είναι ύψους 600 εκατ. ευρώ και είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το διάστημα 2019 – 2023 που ήταν 170 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν οι μισές επενδύσεις, δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθούν στο Olympus Project που αφορά στον «πράσινο» μετασχηματισμό του εργοστασίου στο Μηλάκι, την μετατροπή του δηλαδή σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (net zero carbon) μέσω της αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Το έργο έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Ταμείου Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund).

Επιπλέον, η εταιρεία έχει ενταχθεί από το 2022 στο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) ΠΕΔΜΕΔΕ ECO, έχοντας μάλιστα φτάσει στο σημείο να ανακυκλώσει και να αξιοποιήσει περί τους 100.000 τόνους ΑΕKΚ ως πρώτη ύλη στην παραγωγή τσιμέντου. Σημειώνεται πως ο όμιλος διαθέτει σήμερα τρεις μονάδες επεξεργασίας ΑΕΚΚ.

Τέλος, προχωρά στη σταδιακή αντικατάσταση του στόλου οχημάτων μεταφοράς των προϊόντων της με ηλεκτρικά οχήματα.

Σχετικά Άρθρα